Pyszny
delikatny serniczek, do przygotowania którego nie ma potrzeby odpalania
piekarnika. Robiłam go już trzykrotnie i za każdym razem smakował tak samo
idealnie.
SKŁADNIKI:
MASA SEROWA:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 7-8 pełnych łyżeczek żelatyny (zależy od gęstości sera)
- 500 ml śmietanki kremówki
POLEWA:
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek dowolnej śmietany
- 1 łyżeczka żelatyny
DODATKOWO:
- herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy
- garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie
WYKONANIE:
W garnku
umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały
czas mieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak
przy gotowaniu budyniu), garnek odstawić z ognia i masę wystudzić.
Formę o
wymiarach 23x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.
Dobrze
schłodzoną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wystudzoną masą
serową.
Masę wyłożyć na herbatniki i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do
lodówki.
W małym
rondelku stopić masło, dodać cukier i kakao, podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Dodać śmietanę i szybko ją wymieszać. Na koniec wsypać suchą żelatynę i
powolutku podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić
z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę
wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami.
Formę
ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało.
Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć, ale i tak dobrze się kroił i wspaniale smakował 😋
pysznie wygląda! uwielbiam gotowane serniki
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Są pyszne :)
UsuńŚwietny przepis! Podbieram do wypróbowania - może w końcu sernik mi nareszcie wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Daj znać jak się udał :)
UsuńKoniecznie muszę skraść przepis :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę uprzejmie :)
UsuńMój ulubiony rodzaj sernika!
OdpowiedzUsuńBez odpalania piekarnika... ;)
Zwłaszcza, kiedy upały szaleja...
Prosty oraz pyszny serniczek! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSmakuje naprawdę jak sernik i czy masa nie będzie się rozlatywac?
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kilkakrotnie i nie rozlatywał się. Oczywiście nie smakuje tak samo jak tradycyjny pieczony sernik, jest bardziej delikatny, jakby to określić... bardziej mdławy. Proponuję zrobić go chociaż raz i skosztować :)
UsuńWitam. Może być Smietanka 30 %?
OdpowiedzUsuńDo masy serowej jak najbardziej. Jeśli chodzi o polewę, dodawałam zamiennie tłuste mleko, ale z 30% też powinna się udać.
UsuńDziękuję bardzo, właśnie wstawiam do lodówki gotowy serniczek, teraz czekamy kiedy można zacząć się zjadać. Szczęśliwego Nowego Roku!
UsuńŻyczę smacznego :) Dziękuję za życzenia i wzajemnie Szczęśliwego Nowego Roku! :)
UsuńOdkryłam ten przepis kilka miesięcy temu i niestety (dla mojej wagi) robię go średnio co 1-2 tygodnie. Rewelacyjny sernik. Prosty w wykonaniu i przepyszny. Dziękuję autorce :-)
OdpowiedzUsuńNiestety, to co najpyszniejsze zazwyczaj rzuca nam się na bioderka 😉
UsuńDziękuję za miłe słowa 🙂