Troszkę inna
sałatka caprese - z Newellą zamiast mozzarelli. Newella jest robiona z białka
kurzych jaj, więc mogą ją spożywać osoby z nietolerancją laktozy lub kazeiny.
SKŁADNIKI na
1 porcję:
- 10 dag Newelli (1/2 opakowania)
- 1 duży lub 2 mniejsze pomidory
- kilka zielonych oliwek
- gałązka bazylii
- oliwa z oliwek extra vergine
- sól
WYKONANIE:
Pomidory
naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w plasterki.
Można oczywiście zostawić pomidor ze skórką, ale ja zdecydowanie wolę bez skórki.
Newellę
osączyć z zalewy, również pokroić w plasterki, ułożyć na talerzu naprzemiennie
z plastrami pomidora.
Listki
bazylii opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki, rozsypać na wierzchu sałatki.
Dodać
osączone z zalewy oliwki.
Przed
podaniem całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)