poniedziałek, 1 maja 2017

Zupa gołąbkowa



Gęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊



SKŁADNIKI:
  • 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • mała marchewka
  • kawałek korzenia pietruszki
  • kawałek bulwy selera
  • 60 dag kapusty włoskiej
  • liść laurowy
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • 10 dag suchego ryżu
  • 15-20 dag koncentratu pomidorowego
  • świeżo mielony pieprz
  • słodka papryka sproszkowana
  • ostra papryka sproszkowana

WYKONANIE:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej mięso mielone i obsmażyć rozdzielając na dość duże grudki.


Kapustę opłukać, wyciąć głąb, liście pokroić na duże kawałki.
Marchew, pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do dużego rondla i zlać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. 


Dodać kapustę, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu 15 minut.


Po tym czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut.


Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i dodać jeszcze tyle, aby doprawić zupę według upodobania.



Zupę jeszcze razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się połączą.




2 komentarze:

  1. Jest przepyszna, właśnie zrobiłam na obiadek.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...