Gęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊
SKŁADNIKI:
- 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- mała marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek bulwy selera
- 60 dag kapusty włoskiej
- liść laurowy
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól
- 10 dag suchego ryżu
- 15-20 dag koncentratu pomidorowego
- świeżo mielony pieprz
- słodka papryka sproszkowana
- ostra papryka sproszkowana
WYKONANIE:
Cebulę
obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać do niej
mięso mielone i obsmażyć rozdzielając na dość duże grudki.
Kapustę
opłukać, wyciąć głąb, liście pokroić na duże kawałki.
Marchew,
pietruszkę i selera obrać, opłukać, zetrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do
dużego rondla i zlać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy,
doprowadzić do wrzenia.
Dodać kapustę, posolić do smaku i gotować na wolnym
ogniu 15 minut.
Po tym
czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i
gotować kolejne 15 minut.
Na koniec
doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze
ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i
dodać jeszcze tyle, aby doprawić zupę według upodobania.
Zupę jeszcze
razem zagotować, po czym odstawić do wystudzenia. Najlepiej smakuje następnego
dnia, kiedy smaki się połączą.
Jest przepyszna, właśnie zrobiłam na obiadek.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakuje :)
Usuń