niedziela, 14 maja 2017

Mielone z indyka i kaszy jaglanej



Bezglutenowe kotlety z mielonego indyka i ugotowanej kaszy jaglanej, z dodatkiem siekanej rukoli, która dodaje im pikantności. Podane z sałatką mogą stanowić samodzielne danie.
Przepis na to danie wypatrzyłam w jakiejś gazecie czekając na wizytę lekarską, a jako że wydał mi się ciekawy, pstryknęłam mu fotkę telefonem. Do ich przygotowania zbierałam się kilka dni,  a szkoda, bo bardzo mi przypadły do gustu i na pewno nie raz jeszcze zagoszczą na moim stole 😊


KOTLETY na 2 porcje:
  • 5 dag suchej kaszy jaglanej
  • 20 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 średnie jajko
  • garść rukoli
  • mała czerwona cebula
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • słodka sproszkowana papryka
  • mąka gryczana do obtoczenia
  • olej słonecznikowy

SAŁATKA:
  • 2 solidne garście rukoli
  • duża pomarańcza
  • czerwona cebula
  • kwiaty bratków
  • sól
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • łyżka octu balsamicznego

WYKONANIE:

KOTLETY:
Kaszę jaglaną opłukać, osączyć, wrzucić do rozgrzanego rondelka i prażyć na sucho kilka minut aż wyschnie i zacznie ładnie pachnieć (uwaga, żeby się nie przypaliła), zalać wrzącą wodą w proporcji 1:2,5. Mieszając doprowadzić do wrzenia i od tej chwili gotować na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem przez 15 minut – już nie mieszać. Odstawić do wystudzenia.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju – można od razu oprószyć solą, wówczas szybciej zmięknie.


Rukolę opłukać, osuszyć i drobno posiekać.
Do mięsa dodać kaszę jaglaną, zeszkloną cebulę, posiekaną ukolę i jajko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i słodką papryką.


Masę dokładnie wymieszać i wilgotnymi dłońmi uformować 8 kotlecików. Każdy obtoczyć w mące gryczanej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.




SAŁATKA:
Obraną cebulę pokroić w piórka, na sitku przelać wrzątkiem. Wyszorowaną pomarańczę obrać ze skóry razem z białą skórką, wyfiletować cząstki. Opłukać i osuszyć rukolę. Olej wymieszać z octem i solą. Składniki wymieszać, polać sosem. 

Kotlety podawać z sałatką przybraną kwiatami bratka.

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny pomysł na mielone inaczej :) Mięso, kasza i zielenina w jednym - rzeczywiście jak samodzielne, całościowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mnie bardzo przypadły do gustu, na pewno będą powtórki :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...