SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi indyka w jednym kawałku
MARYNATA:
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka oleju
- 1/2 łyżeczki miodu
WYKONANIE:
Mięso
opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki
marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w
folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni.
Mięso
umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce
dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do
foremki lub naczynia żaroodpornego.
Piec 70
minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie rozciąć rękaw i
odstawić mięso do wystudzenia.
Zdrowo, domowo, łatwo i przepysznie!
OdpowiedzUsuńTak właśnie lubię najbardziej :)
Usuń