sobota, 20 maja 2017

Filet indyczy pieczony w musztardzie francuskiej




SKŁADNIKI:
  • 1 kg piersi indyka w jednym kawałku

MARYNATA:
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki miodu

WYKONANIE:
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty wymieszać. Marynatą natrzeć mięso ze wszystkich stron, owinąć je w folię kuchenną i włożyć do lodówki na 24 godziny.




Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Mięso umieścić w odpowiednio długim kawałku rękawa do pieczenia, oba jego końce dokładnie zawiązać, a wierzch kilkakrotnie nakłuć np. wykałaczką. Włożyć do foremki lub naczynia żaroodpornego.



Piec 70 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie rozciąć rękaw i odstawić mięso do wystudzenia.





2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...