Nie ma co oszukiwać, tort nie należy ani do najtańszych, ani do najbardziej niskokalorycznych, ale naprawdę warto go zrobić, a już szczególnie dla bliskiej osoby z okazji jej urodzin. Gwarantuję, że zarówno jubilat jak i goście będą zachwyceni. Smak powala 😋
Inspirowałam się tym przepisem.
BISZKOPT
(tortownica o średnicy 24 cm):
- 8 jajek
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag mąki tortowej
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag cukru
PONCZ:
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
- 50 ml wódki o smaku orzecha laskowego
- sok z cytryny do smaku
KREM:
- 50 dag serka mascarpone
- 25 dag masy kajmakowej z puszki
- 200 ml dobrze schłodzonej kremówki
- opakowanie zagęstnika do śmietany
- łyżeczka cukru z wanilią
DODATKOWO:
- słoiczek 340 ml domowej konfitury z czarnej porzeczki
- 20 dag masy kajmakowej z puszki
- 250 ml dobrze schłodzonej kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 12 dag posiekanych orzechów włoskich
- 3 dag migdałów w płatkach
- 16 połówek orzechów włoskich do przybrania
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Dno
tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik
rozgrzać do temperatury 170 stopni. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,
wymieszać z orzechami.
Białka
oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec
ubijania porcjami dodać cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka. Na koniec
dodać mąkę z orzechami i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę przełożyć do
przygotowanej tortownicy. Piec około 40-50 minut do suchego patyczka.
Biszkopt
wyjąć z piekarnika i upuścić na blat z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do
wystudzenia.
Kiedy będzie
całkiem zimy, odciąć jego brzegi od boku tortownicy, wyjąć z formy i przekroić
na trzy blaty.
NASTĘPNIE:
Konfiturę
przełożyć do rondelka, podgrzać i przetrzeć przez sito lub dokładnie zmiksować, w zależności od tego, jak bardzo przeszkadzają nam drobne pestki.
Wszystkie
składniki ponczu połączyć ze sobą.
Posiekane
orzechy wymieszać z płatkami migdałowymi. Ja orzechy wyłuskałam, uprażyłam na suchej patelni, otarłam ze skórki ściereczką i posiekałam.
KREM:
Serek
mascarpone zmiksować z masą kajmakową.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem
waniliowym i zagęstnikiem, następnie delikatnie wymieszać z masą serowo
kajmakową.
SKŁADANIE
TORTU:
Pierwszy blat
nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową konfitury i połową kremu. Położyć na nim
drugi blat i postąpić jak z poprzednim. Na wierzchu położyć trzeci blat i
nasączyć go pozostałym ponczem.
Kremówkę 36%
ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Posmarować nią boki i wierzch
tortu, przy czym wierzch tylko cieniutką warstwą.
Boki tortu
dokładnie obkleić mieszanką siekanych orzechów i płatków migdałowych.
Na
wierzchu rozsmarować masę kajmakową – najpierw rozetrzeć ją łyżką, aby nie
miała grudek. Na kajmaku ułożyć połówki orzechów. Tort schłodzić w lodówce
przez co najmniej kilka godzin.
wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie.....
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudo!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Mocne słowo! Dziękuję :)
Usuń