czwartek, 27 kwietnia 2017

Zupa chrzanowa na szynce dojrzewającej



Ostatni w tym roku wielkanocny przepis, obiecuję 😉
Mąż zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową. Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀
Wykonana na podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła.

SKŁADNIKI:
  • 1,5 litra rosołu z kurczaka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 80 g szynki serrano
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 50 dag ziemniaków
  • sól
  • łyżka majeranku
  • pieprz
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 łyżki chrzanu

DODATKOWO:
  • posiekany cienki szczypior
  • jajka ugotowane na twardo

WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Obraną cebulę i czosnek, oraz szynkę pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce masła i wrzucić do gotującego się rosołu.


Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć na nim ziemniaki, a następnie przełożyć je do rosołu.


Wsypać majeranek i trochę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.


Dodać śmietanę i chrzan, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą, chwilę razem podgrzewać.



Podawać z jajkami na twardo, posypaną szczypiorkiem.


2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...