Ostatni w
tym roku wielkanocny przepis, obiecuję 😉
Mąż
zażartował, że w tym roku nie chce białego barszczu, tylko zupę chrzanową.
Chyba miałam zły dzień, bo potraktowałam jego słowa poważnie, i na wielkanocnym
stole zagościła zupa chrzanowa na domowym rosole i szynce dojrzewającej. Był tym lekko zaskoczony 😀
Wykonana na
podstawie dość popularnego w sieci przepisu, więc nie mogę wskazać jego źródła.
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra rosołu z kurczaka
- 2 łyżki klarowanego masła
- 80 g szynki serrano
- 1 cebula
- duży ząbek czosnku
- 50 dag ziemniaków
- sól
- łyżka majeranku
- pieprz
- 0,5 szklanki śmietanki kremówki
- 3 łyżki chrzanu
DODATKOWO:
- posiekany cienki szczypior
- jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE:
Ziemniaki
obrać, opłukać, pokroić w kostkę.
Obraną cebulę
i czosnek, oraz szynkę pokroić w kostkę, obsmażyć na łyżce masła i wrzucić do
gotującego się rosołu.
Na tej samej
patelni rozgrzać drugą łyżkę masła i obsmażyć na nim ziemniaki, a następnie
przełożyć je do rosołu.
Wsypać
majeranek i trochę soli, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.
Dodać
śmietanę i chrzan, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie
solą, chwilę razem podgrzewać.
Podawać z
jajkami na twardo, posypaną szczypiorkiem.
Moje smaki! Podkradam przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSmacznego i na zdrówko :)
Usuń