Wiosenne,
zielone jajka faszerowane zielonym groszkiem z nutką mięty. Smaczna przekąska,
podana na kolorowych liściach sałaty stanowi niezaprzeczalną ozdobę stołu. Ich dodatkową zaletą jest
szybkość i prostota wykonania.
Kochani,
dzieląc się
z Wami faszerowanym jajeczkiem, życzę Wam spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt
Wielkanocnych!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 10 dag mrożonego zielonego groszku
- duża szczypta suszonej mięty
- sól
- pieprz cayenne
- majonez
- do podania liście kolorowych sałat i natka pietruszki
WYKONANIE:
Jajka
ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż
na pół.
Groszek
wrzucić na wrzącą wodę, gotować około 10 minut, wylać na sitko, przelać zimną
wodą, łyżkę odłożyć do dekoracji.
Do miski
blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę,
sól i pieprz cayenne.
Blendować
dodając stopniowo po troszku majonezu, do uzyskania dość gęstej pasty.
Pastę
nałożyć na połówki jajek, ułożyć na niej odłożony groszek lekko dociskając.
Jajka ułożyć
na liściach sałaty, oprószyć pieprzem cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)