czwartek, 13 kwietnia 2017

Jajka faszerowane groszkiem z nutką mięty



Wiosenne, zielone jajka faszerowane zielonym groszkiem z nutką mięty. Smaczna przekąska, podana na kolorowych liściach sałaty stanowi niezaprzeczalną  ozdobę stołu. Ich dodatkową zaletą jest szybkość i prostota wykonania.


Kochani,
dzieląc się z Wami faszerowanym jajeczkiem, życzę Wam spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych!


SKŁADNIKI:
  • 4 jajka
  • 10 dag mrożonego zielonego groszku
  • duża szczypta suszonej mięty
  • sól
  • pieprz cayenne
  • majonez
  • do podania liście kolorowych sałat i natka pietruszki

WYKONANIE:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na pół.
Groszek wrzucić na wrzącą wodę, gotować około 10 minut, wylać na sitko, przelać zimną wodą, łyżkę odłożyć do dekoracji.
Do miski blendera wsypać pozostały groszek, dodać wyjęte z jajek ugotowane żółtka, miętę, sól i pieprz cayenne.
Blendować dodając stopniowo po troszku majonezu, do uzyskania dość gęstej pasty.
Pastę nałożyć na połówki jajek, ułożyć na niej odłożony groszek lekko dociskając.

Jajka ułożyć na liściach sałaty, oprószyć pieprzem cayenne.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...