SKŁADNIKI
SUCHE:
- 35 dag mąki orkiszowej typ 700
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 6-10 dag cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo)
- małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
SKŁADNIKI
MOKRE:
- 125 ml oleju
- 125 ml mleka
- 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
DODATKOWO:
- 10 dag mrożonych jagód
WYKONANIE:
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę na muffiny wyłożyć
papilotkami.
W jednej
misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem
waniliowym.
W drugiej
misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych.
W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku
pomarańczowego.
Do masy
dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać.
Łyżką
rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek.
Piec około
20-25 do suchego patyczka i ładnego zrumienienia.
Wystudzić na
kratce kuchennej.
Inspirowane przepisem z książki "Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje".
Bardzo smacznie wyglądają, tylko niestety nie mam jagód :) Uwielbiam takie muffinki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Można użyć dowolnych owoców jagodowych ;)
Usuń