Ranking
tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i
lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie
za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉
Gorąco
polecam!
CIASTO:
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 80 g cukru pudru
- 125 g masła
- łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 jajko
- niewielka ilość mąki do podsypania
MASA SEROWA:
- 1 kg trzykrotnie mielonego sera
- 8 jajek
- 10 dag masła
- 20 dag cukru
- łyżka domowego cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
- łyżeczka mąki pszennej do bakalii
- żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki
LUKIER:
- 15 dag cukru pudru
- niepełna łyżeczka oleju
- sok z cytryny
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiać
z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać
jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do
lodówki na minimum 60 minut.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć
papierem do pieczenia.
2/3
schłodzonego ciasta cienko rozwałkować,
wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i
odstawić do przestygnięcia.
MASA SEROWA:
Temperaturę
piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
Oddzielić
żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas
miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę
ziemniaczaną i wymieszać.
Białka ubić
na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać
wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową
wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
NASTĘPNIE:
Pozostałe
ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę
na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
Piec ok. 60
minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym
piekarniku. Wystudzić.
LUKIER:
Cukier puder
wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z
cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na
wystudzonym serniku.
Klasyka :) Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńTak własnie smakował :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPysznie Edytko :) Dawno do Ciebie nie zaglądałam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agatko :) Ja sama do siebie coś ostatnio mało zaglądam ;)
Usuń