środa, 26 kwietnia 2017

Sernik krakowski - z kratką i lukrem



Ranking tegorocznych wielkanocnych wypieków bezkonkurencyjnie wygrał sernik z kratką i lukrem. Na Boże Narodzenie mam już zamówienie na dwa, bo jeden, to zdecydowanie za mało - z trudem wydarłam żarłoczkom kilka kawałków do zrobienia zdjęcia 😉
Gorąco polecam!

CIASTO:
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 80 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • niewielka ilość mąki do podsypania

MASA SEROWA:
  • 1 kg trzykrotnie mielonego sera
  • 8 jajek
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru
  • łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka mąki pszennej do bakalii
  • żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki

LUKIER:
  • 15 dag cukru pudru
  • niepełna łyżeczka oleju
  • sok z cytryny


WYKONANIE:

CIASTO:
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 schłodzonego ciasta cienko  rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Piec ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do przestygnięcia.
MASA SEROWA:
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160-165 stopni.
Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku na zmianę z porcjami sera. Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową. Na końcu dodać wymieszane z łyżeczką mąki bakalie i ponownie delikatnie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię.
NASTĘPNIE:
Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok. 2 cm, ułożyć z nich kratkę na masie serowej. Kratkę posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżeczką mleka.
Piec ok. 60 minut. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Wystudzić.
LUKIER:
Cukier puder wsypać do miseczki, wymieszać z olejem i ucierać dodając stopniowo sok z cytryny. Kiedy osiągnie konsystencję gęstej śmietany, rozprowadzić go na wystudzonym serniku.

6 komentarzy:

  1. Klasyka :) Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie Edytko :) Dawno do Ciebie nie zaglądałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Agatko :) Ja sama do siebie coś ostatnio mało zaglądam ;)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...