poniedziałek, 17 października 2016

Drożdżowe rogaliki dyniowe z orzechowym nadzieniem



Moje kolejne podejście do nowego piekarnika. Tym razem przetestowałam go na drożdżowych rogalikach i po raz kolejny doszłam do wniosku, że chyba z nowym piekarnikiem raczej się nie zaprzyjaźnię. Za mocno przypieka od góry, przez co posmarowane jajkiem rogaliki zrobiły się aż nadto „przyrumienione”, zdecydowanie wolę mniej przypieczone drożdżówki. Mimo to rogaliki wyszły przepyszne, delikatne, puszyste, lekkie, cudownie żółte, z chrupiącym nadzieniem, po prostu bajka, szczerze polecam!

Za zgodą organizatorów, rogaliki dodaję jednocześnie do dwóch akcji „Wypiekanie na śniadanie”, oraz „Ciasto na niedzielę”.


Źródło przepisu tutaj.



CIASTO:
  • 40 dag mąki pszennej tortowej + do podsypania
  • 7 dag masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • opakowanie 7 g drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 2 bardzo kopiaste łyżki dyniowego puree – u mnie z dyni hokkaido
  • 1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE:
  • 12 dag orzechów włoskich drobno posiekanych – u mnie blenderem
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 4 dag stopionego masła
  • duża szczypta cynamonu

DODATKOWO:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka


WYKONANIE:
Mleko, cukier i masło umieścić w rondelku, dodać ziarenka z 1 laski wanilii (resztę strączka posiekać, wrzucić do słoiczka i zasypać drobnym cukrem), podgrzać aż cukier się rozpuści, odstawić.


Żółtka rozetrzeć na biało, dodać mus z dyni i wymieszać, masę dołożyć do rondelka z letnim mlekiem.



Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i solą.


Dodać mokre składniki, całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić na 5-10 minut.


Po tym czasie wyrobić gładkie ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.


W tym czasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać, wymieszać z cukrem, cynamonem i stopionym masłem.


Wyrośnięte ciasto przebić, krótko wyrobić, podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1 cm i pokroić w trójkąty.


Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia, począwszy od podstawy zwinąć rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie wyszły 32 sztuki.


Blaszkę przykryć ściereczką i znów zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka.


Piec około 15 minut do zrumienienia.























W akcji „Wypiekanie na śniadanie” wzięły udział:
....


W akcji „Ciasto na niedzielę” wzięły udział:
MAŁGOSIA - MARCEPANOWY KĄCIK
....


Jemy sezonowo! Jesień


10 komentarzy:

  1. Fajnie rozgraniczyłaś te dwie Akcje Edi :-) Piękny maja kolor Twoje rogale :-) Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Dorotko :) Kolorek rzeczywiście piękny, zupełnie jakbym dodała barwnik :)

      Usuń
  2. Super masz te rogale i jakie żółte. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe rogaliki! Moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Asiu :) Są naprawdę pyszne, nie sposób poprzestać na jednym :)

      Usuń
  4. Bardzo piękny kolor ciasta i rogaliki cudne :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...