Piękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem.
SKŁADNIKI:
- 20 dag miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka L
- 20 dag puree z dyni
- skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem)
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 30 dag mąki pszennej tortowej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 średnie jabłka – u mnie odmiany Celesta
WYKONANIE:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać pojedynczo jajka.
Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować.
Dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy, i cynamon, zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.
Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka.
Ciasto wystudzić w formie.
Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Razem ze mną wypiekały:
DOROTKA - MOJE MAŁE CZAROWANIE
MAŁGOSIA - MARCEPANOWY KĄCIK
Pyszne ciacho w sam raz do herbatki. poproszę kawałeczek;) Dziękuję za wspólne wypiekanie;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) Wprawdzie goście zjedli lwią część, ale kawałeczek jeszcze się znajdzie :)
UsuńPiękne i pachnace jesienne ciasto. Dziękuję Edyto za wspólny dyniowy weekend :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dorotko :)
UsuńPiękny kolor ma Twoje ciasto. Dziękuję za wspólne wypieki z dyni :)
OdpowiedzUsuńKolor ma tak intensywny dzięki dyni hokkaido :) JA również dziękuję za wspólną zabawę :)
UsuńPiękne te twoje Ciacha!!!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio nie piekę, ale jak patrzę na Twoje aż mi się chce włączyć piekarnik!
Dziękuję Ninko :)
UsuńJa ostatnio piekę przede wszystkim dla rodziny, ale tak naprawdę to mam strasznego lenia :)
piękny kolor ciasta, zapewne pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń