sobota, 8 października 2016

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką



Choróbsko dorwało mnie i nie chce puścić, a co za tym idzie, leżę w łóżeczku i staram dojść do jako takiej formy. Gotuję tylko tyle, by coś zjeść, a o pieczeniu słodkości nawet nie myślę, jeszcze przyjdzie na to czas. Tym bardziej, że nowy piekarnik jest bardzo oporny we współpracy i zaprzyjaźnienie się z nim wymaga ode mnie wiele zaangażowania, na które po prostu nie mam siły.
Dzisiejszy przepis na jakiś czas temu upieczone ciasto, znalazłam przeglądając pliki w laptopie i postanowiłam szybciutko się nim z Wami podzielić. Jeszcze można kupić węgierki, więc na pewno zdążycie je upiec :)


Źródło: tutaj


SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki mąki pszennej luksusowej
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru
  • 25 dag masła
  • 4 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • około 0,5 kg śliwek węgierek

KRUSZONKA:
  • 5 dag zimnego masła
  • 6 dag mąki pszennej
  • 6 dag cukru trzcinowego


WYKONANIE:

Z zimnego, pokrojonego w kosteczkę masła, cukru trzcinowego i mąki rozetrzeć palcami kruszonkę, odstawić ją do lodówki.



Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć w poprzek na pół i usunąć pestki.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Blachę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni (u mnie 155-160 z termo obiegiem).


Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym.
Cały czas miksując dodać cienką strużką stopione i schłodzone masło.
Zmniejszyć obroty, dodać partiami przesianą mąkę, a na samym końcu mleko.


Masę przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię, na wierzchu rozłożyć połówki śliwek skórką do dołu.


Posypać schłodzoną kruszonką.


Piec około 60 minut do suchego patyczka.






Przepis dodaję do akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ.


Jemy sezonowo! Jesień



Śliwkowy zawrót głowy czyli ciasta ze śliwkami w roli głównej


20 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować. :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nieskromnie przyznam, że naprawdę było udane :)

      Usuń
  3. Najlepsze ciacho to ucierane :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pyszniutko!
    Dużo zdrówka Edytko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Edytko bardzo smaczne ciacho i na czasie :) Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam jakie pyszności :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za pyszne ciasto i wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich ulubionych ciast, klasyczne ze sliwkami 😃 Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Jak zdrówko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, już nieco lepiej, leżenie w łóżku i leki robią dobrą robotę :)

      Usuń
  9. Pyszne ciasto. Idealne na jesienne dni :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ze śliwkami pycha..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...