sobota, 24 września 2016

Ciasto bananowe dla leniwych




Najszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :)



SKŁADNIKI:
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1/4 szklanki ksylitolu (cukru)
  • 3/4 szklanki mąki Schar mix C (mąki pszennej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko rozmiar L
  • 25 g rozpuszczonego oleju kokosowego (innego o neutralnym smaku lub stopionego masła)
  • 7-10 dag bakalii – u mnie siekane orzechy włoskie, rodzynki złociste i żurawina



PRZYGOTOWANIE:


Banany umyć, obrać ze skórki, rozgnieść widelcem z ksylitolem.



Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną, wymieszać.



Dodać całe jajko, ponownie wymieszać (nie ucierać).




Dodać olej i bakalie, wymieszać krótko łyżką.




Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki (17x8 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika.



Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić ciasto na kratce kuchennej.





Inspirację znalazłam tutaj.



Ciasto dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę". Razem ze mną wypiekały:











Jemy sezonowo! Jesień


8 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho i bardzo szybkie w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nie trzeba się nad nim napracować :)

      Usuń
  2. Piękny :) Uwielbiam chlebek bananowy, ale robię go w wersji wegańskiej :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda,że mam uczulenie na banany, bo ciasto ciekawe i na pewno smaczne. dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, z tym uczuleniem to rzeczywiście szkoda. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  4. Joasiu na sam widok ślinka leci. Bardzo smaczny i ciekawy pomysł miałaś. Piękne zdjęcie :) Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dobre słowo :) Również dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...