Zupa krem ze świeżej kukurydzy
Słodko pikantny, rozgrzewający, piękny kolorystyczne i bardzo sycący - krem ze świeżej kukurydzy. Zupa w jesiennym klimacie :)
SKŁADNIKI:
- 3 kolby
kukurydzy
- duża
marchewka
- pietruszka
- kawałek
bulwy selera
- kawałek pora
- 2 łyżki
masła klarowanego
- ząbek
czosnku
- 1 łyżeczka
startego świeżego imbiru
- chili w
płatkach
- sól
- pieprz
DO PODANIA:
- pestki
słonecznika
- pestki dyni
- posiekany
gruby szczypior
WYKONANIE:
Marchew,
pietruszkę i selera obrać, opłukać, pokroić w nieduże kawałki, zalać wodą i
ugotować do miękkości.
Oczyszczone
i opłukane kolby kukurydzy okroić nożem z ziaren. Ziarna wrzucić na rozgrzane
na patelni masło, posolić, dodać chili w płatkach i pokrojonego w kawałki pora.
Dusić 10 minut, od czasu do czasu mieszając, po czym dodać do ugotowanej
włoszczyzny. W razie potrzeby dolać gorącej wody, tak, aby warzywa były
przykryte.
Dodać
zmiażdżony ząbek czosnku i utarty imbir, całość gotować jeszcze 1-2 minuty,
następnie zmiksować i doprawić pieprzem i solą.
Zupę
przetrzeć przez gęste sito, aby pozbyć się trudnych do zmiksowania łusek z
ziaren.
Podawać z pestkami dyni i słonecznika, oraz posiekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)