poniedziałek, 19 września 2016

Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem



Od ostatniego wpisu minęło mnóstwo czasu. Chciałabym powiedzieć, że wstydzę się swojego lenistwa, ale nie powiem tego, bo tak naprawdę jestem zwyczajnie rozczarowana i zniechęcona prowadzeniem bloga. Już nawet minęła mi złość na "pożyczaczy" moich wpisów oraz zdjęć i "traktowaczy" ich jak swoje własne. Treść bloga zaczęła żyć swoim życiem, zupełnie poza moją kontrolą, gdzieś, gdzie nie zawsze nawet mogę dotrzeć. Żal...
Jednak ze względu na szacunek dla sympatyków i za namową córki, postanowiłam wziąć się w garść i znów uaktywnić.
W kolejce do publikacji jest już sporo przepisów. Wiele z nich straciło na aktualności ze względu na sezonowość, trochę szkoda... ale jeśli nawet nie przydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później.



SKŁADNIKI:
  • 5 czerwonych papryk średniej wielkości
  • 10 dag suchego ryżu
  • 50 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • sproszkowana papryka
  • 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można pominąć
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona
  • 6  dag startego żółtego sera

WYKONANIE:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić.
Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony.



Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać.




Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do zapiekania.
Na wierzchu rozłożyć resztę sera, przykryć odciętymi wierzchami.




Papryki podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (można nie podlewać wodą oraz przykryć naczynie folią aluminiową i piec troszkę dłużej).
Piec w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 30 minut.


4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...