Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem
Od ostatniego wpisu minęło mnóstwo czasu. Chciałabym powiedzieć, że wstydzę się swojego lenistwa, ale nie powiem tego, bo tak naprawdę jestem zwyczajnie rozczarowana i zniechęcona prowadzeniem bloga. Już nawet minęła mi złość na "pożyczaczy" moich wpisów oraz zdjęć i "traktowaczy" ich jak swoje własne. Treść bloga zaczęła żyć swoim życiem, zupełnie poza moją kontrolą, gdzieś, gdzie nie zawsze nawet mogę dotrzeć. Żal...
Jednak ze względu na szacunek dla sympatyków i za namową córki, postanowiłam wziąć się w garść i znów uaktywnić.
W kolejce do publikacji jest już sporo przepisów. Wiele z nich straciło na aktualności ze względu na sezonowość, trochę szkoda... ale jeśli nawet nie przydadzą się Wam w tym momencie, to może ktoś się do nich dokopie i wykorzysta później.
SKŁADNIKI:
- 5 czerwonych
papryk średniej wielkości
- 10 dag
suchego ryżu
- 50 dag mięsa
mielonego z indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki
czosnku
- 2 łyżki
oleju
- sól
- pieprz
- sproszkowana
papryka
- 2 łyżki
suszonej papryki w płatkach - można pominąć
- 2 łyżki
posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona
- 6 dag startego żółtego sera
WYKONANIE:
Ryż ugotować
według przepisu na opakowaniu, przestudzić.
Papryki
umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze
środka usunąć gniazda nasienne i białe błony.
Cebulę i
czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Do ryżu
dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach,
połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Przygotowane
papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu do
zapiekania.
Na wierzchu
rozłożyć resztę sera, przykryć odciętymi wierzchami.
Papryki
podlać wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika (można nie podlewać wodą oraz przykryć naczynie folią aluminiową i piec troszkę dłużej).
Piec w
temperaturze 180 stopni z termo obiegiem przez około 30 minut.
Ach! Zapachniało pysznym obiadkiem :)
OdpowiedzUsuńAsiu, sama sobie narobiłam chęci :)
UsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń