czwartek, 26 listopada 2015

Mini strucle z białym makiem



W czasie Bożego Narodzenia na wielu stołach tradycyjnie goszczą makowe strucle. Na moim zazwyczaj ich nie znajdziecie z tej prostej przyczyny, że każdy z domowników ma swoje ulubione wypieki świąteczne, a makowca wolą zjeść przy innej okazji.
I tak było z tymi mini struclami. Upieczone na niedzielę, nie mając konkurencji w postaci innych słodkich wypieków, okazały się weekendowym hitem, a w poniedziałek przydały się do porannej kawy. Jako nadzienie użyłam masy z białego maku, która jest zdecydowanie smaczniejsza od tej z niebieskiego.
Tutaj znajdziecie składniki i sposób wykonania masy z białego maku. Przed użyciem jej do ciasta, warto do niej dodać odrobinę wyrośniętego zaczynu, ja o tym zapomniałam.





CIASTO na 12 sztuk:
  • 50 dag mąki pszennej typ 650
  • 100 ml mleka
  • 30 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 dag masła
  • 7 dag cukru
  • olej do posmarowania miski

NA WIERZCH:
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki posiekanych migdałów

DODATKOWO:
  • 45 dag masy makowej z białego maku

WYKONANIE:


Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.




Do dużego kubka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, dolać połowę letniego mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło, roztrzepane jajka, cukier i sól.




Wymieszać łyżką dolewając stopniowo resztę mleka i wodę.




Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.





Po tym czasie ciasto przebić, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych kawałków.




Każdy kawałek rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować 1/12 masy makowej i zwinąć tak jak dużą struclę.






Ułożyć sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.




Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.




Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.




Migdały uprażyć na suchej patelni.




Cukier puder utrzeć z wodą na gładki lukier.
Ciepłe bułeczki polać lukrem i od razu posypać migdałami.











8 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie, aż nabrałam ochoty na jednego, a szczerze to nigdy nie jadłam białego maku. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proponuję skusić się i spróbować chociaż raz. Mój mąż zdecydowanie woli biały mak, twierdząc, że niebieski w porównaniu z nim jest wręcz gorzki.

      Usuń
  2. Zdradzę zwykły mak, dziś kupiłam biały. Twój przepis zostanie wykorzystany, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) Daj znać, czy biały mak okazał się warty zdrady ;)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...