Mini strucle z białym makiem
W czasie Bożego Narodzenia na wielu stołach tradycyjnie goszczą makowe strucle. Na moim zazwyczaj ich nie znajdziecie z tej prostej przyczyny, że każdy z domowników ma swoje ulubione wypieki świąteczne, a makowca wolą zjeść przy innej okazji.
I tak było z tymi mini struclami. Upieczone na niedzielę, nie mając konkurencji w postaci innych słodkich wypieków, okazały się weekendowym hitem, a w poniedziałek przydały się do porannej kawy. Jako nadzienie użyłam masy z białego maku, która jest zdecydowanie smaczniejsza od tej z niebieskiego.
Tutaj znajdziecie składniki i sposób wykonania masy z białego maku. Przed użyciem jej do ciasta, warto do niej dodać odrobinę wyrośniętego zaczynu, ja o tym zapomniałam.
CIASTO na 12
sztuk:
- 50 dag mąki pszennej
typ 650
- 100 ml mleka
- 30 ml wody
- 25 g
świeżych drożdży
- 2 jajka
rozmiar L
- 1/2 łyżeczki
soli
- 6 dag masła
- 7 dag cukru
- olej do
posmarowania miski
NA WIERZCH:
- 10 dag cukru
pudru
- 2 łyżki
ciepłej wody
- 2 łyżki
posiekanych migdałów
DODATKOWO:
- 45 dag masy
makowej z białego maku
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, masło stopić, mleko podgrzać.
Do dużego
kubka wkruszyć drożdże, dodać po łyżce mąki i cukru, dolać połowę letniego
mleka, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Do
przesianej mąki dodać wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło, roztrzepane jajka,
cukier i sól.
Wymieszać
łyżką dolewając stopniowo resztę mleka i wodę.
Wyrabiać
ciasto przez około 10 minut, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Po tym
czasie ciasto przebić, krótko wyrobić, podzielić na 12 równych kawałków.
Każdy
kawałek rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować 1/12 masy makowej i zwinąć
tak jak dużą struclę.
Ułożyć
sklejeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Migdały
uprażyć na suchej patelni.
Cukier puder
utrzeć z wodą na gładki lukier.
Ciepłe
bułeczki polać lukrem i od razu posypać migdałami.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne Asiu :)
UsuńWyglądają cudownie, aż nabrałam ochoty na jednego, a szczerze to nigdy nie jadłam białego maku. :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proponuję skusić się i spróbować chociaż raz. Mój mąż zdecydowanie woli biały mak, twierdząc, że niebieski w porównaniu z nim jest wręcz gorzki.
UsuńZdradzę zwykły mak, dziś kupiłam biały. Twój przepis zostanie wykorzystany, bo wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :) Daj znać, czy biały mak okazał się warty zdrady ;)
Usuń