Ciasto marchewkowe Dorotki
Prawdziwie jesienne ciasto wykonane przez moją córkę na podstawie przepisu otrzymanego od koleżanki. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw lekko pachnie piernikiem. Szybkie do przygotowania i równie szybkie do zjedzenia :)
SKŁADNIKI na foremkę keksówkę o wymiarach 9x27 cm:
- 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka rozmiar L
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- kilka kropli aromatu migdałowego
WYKONANIE:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę.
Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawę do pierników.
Nadal miksując dodać po łyżce startej marchewki i aromat migdałowy.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut do suchego patyczka.
przepraszam ale co zrobić z olejem ?
OdpowiedzUsuńpytam tak z przekory , bo tez piekę to ciasto
Olej trzeba utrzeć z cukrem, napisałam to w opisie wykonania :)
UsuńCzy zamiast mąki pszennej może być np. kukurydziana?
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z mąkami bezglutenowymi i nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Muszę poeksperymentować i sprawdzić.
Usuń