piątek, 13 listopada 2015

Ciasto marchewkowe Dorotki



Prawdziwie jesienne ciasto wykonane przez moją córkę na podstawie przepisu otrzymanego od koleżanki. Dzięki dodatkowi korzennych przypraw lekko pachnie piernikiem. Szybkie do przygotowania i równie szybkie do zjedzenia :)




SKŁADNIKI na foremkę keksówkę o wymiarach 9x27 cm:
  • 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 4 jajka rozmiar L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • kilka kropli aromatu migdałowego

WYKONANIE:


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Olej utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę.
Nie przerywając miksowania dodać po jednym jajku.
Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawę do pierników.
Nadal miksując dodać po łyżce startej marchewki i aromat migdałowy.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 60 minut do suchego patyczka.






Jesienne słodkości!

4 komentarze:

  1. przepraszam ale co zrobić z olejem ?
    pytam tak z przekory , bo tez piekę to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej trzeba utrzeć z cukrem, napisałam to w opisie wykonania :)

      Usuń
  2. Czy zamiast mąki pszennej może być np. kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że dopiero zaczynam swoją przygodę z mąkami bezglutenowymi i nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie. Muszę poeksperymentować i sprawdzić.

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...