czwartek, 19 listopada 2015

Domowy sos barbecue (BBQ)


Sos BBQ


Pyszny dodatek do kanapek, pasztetu, grillowanych mięs, i do czego tam sobie kto wymyśli. Jak dla mnie, idealnie smakował z pasztetem z ciecierzycy.



Sos BBQ


SKŁADNIKI:
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • sos worcester
  • sos tabasco
  • cukier trzcinowy

WYKONANIE:


Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.



Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.



Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.



Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).



Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.
Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...