Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką
Ciasto po przekrojeniu do złudzenia przypomina drożdżowe. Dopiero po spróbowaniu można się przekonać, że zupełnie inaczej smakuje. Dość długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
- 50 dag mąki pszennej tortowej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- małe opakowanie cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
- 5 dag masła
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
DODATKOWO:
WYKONANIE:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku.
Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.
Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.
W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.
Całość posypać kruszonką.
Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto. Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńPycha , czekam na przesylke ! pozdrawiam ,...
OdpowiedzUsuńJuż pakuję Wandziu :)
Usuń