piątek, 6 listopada 2015

Maślankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką



Ciasto po przekrojeniu do złudzenia przypomina drożdżowe. Dopiero po spróbowaniu można się przekonać, że zupełnie inaczej smakuje. Dość długo zachowuje świeżość.


SKŁADNIKI:


CIASTO:
SKŁADNIKI NA CIASTO POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ:
  • 50 dag mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka naturalnej maślanki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • małe opakowanie cukru wanilinowego

KRUSZONKA:
  • 5 dag masła
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej

DODATKOWO:
  • 35 dag śliwek




WYKONANIE:


Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać po łyżce cukier i cukier wanilinowy, a następnie po jednym żółtku.



Nie przerywając miksowania wlać cienką strużką olej.
Na koniec mieszając szpatułką dodać partiami na zmianę maślankę i przesianą z proszkiem mąkę.




Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 32x23 cm, wyrównać powierzchnię.



W ciasto powciskać połówki śliwek skórką do dołu.



Całość posypać kruszonką.



Piec 60 minut w temperaturze 170-180 stopni (150-160 z termo obiegiem).















Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...