niedziela, 25 października 2015

Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami



Uwielbiam łazanki z kapustą i z grzybami, ale niestety bez wzajemności. Dlatego robię je bardzo rzadko. Tym razem klasyka mocno przerobiona - mini penne zamiast łazanek, świeże maślaki zamiast suszonych grzybów, zaś kapusta słodka i kiszona w ilościach znalezionych w lodówce. Wyszło tak pysznie, że mąż nie chciał się z nikim dzielić J




SKŁADNIKI:
  • 1 kg białej kapusty
  • 15 dag kiszonej kapusty
  • 15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • mielony kminek
  • ewentualnie sok z cytryny
  • 50 dag makaronu mini penne
  • masło do wysmarowania formy
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

WYKONANIE:


Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.




Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.



Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.



Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.







Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.



Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.



Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.



Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.





Grzyby i warzywa jesienne. 2015


Na grzyby 2015

4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...