Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami
Uwielbiam łazanki z kapustą i z grzybami, ale niestety bez wzajemności. Dlatego robię je bardzo rzadko. Tym razem klasyka mocno przerobiona - mini penne zamiast łazanek, świeże maślaki zamiast suszonych grzybów, zaś kapusta słodka i kiszona w ilościach znalezionych w lodówce. Wyszło tak pysznie, że mąż nie chciał się z nikim dzielić J
SKŁADNIKI:
- 1 kg białej kapusty
- 15 dag kiszonej kapusty
- 15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej
- 1 cebula
- 3-4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- majeranek
- mielony kminek
- ewentualnie sok z cytryny
- 50 dag makaronu mini penne
- masło do wysmarowania formy
- kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
- posiekana natka pietruszki
WYKONANIE:
Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości.
Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.
Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.
Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.
Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.
Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńZapiekanka kusząca )
OdpowiedzUsuńCieszę się Madziu, że skusiła Cię do odwiedzin :)
Usuń