sobota, 17 października 2015

Pieczona dynia hokkaido



Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba się nim nacieszyć do woli. Dzisiaj kupiłam sobie dwie ładne sztuki: piżmową i odmiany „biały dzik”. Zupełnie nie wiem co z nimi zrobię, ale mam nadzieję, że to co wymyślę będzie nie tylko zjadliwe, ale i smaczne J


Teraz proponuję pieczoną dynię hokkaido. Jest pyszna jako szybka i zdrowa przekąska. Po upieczeniu można również jej użyć do przygotowania wspaniałej zupy krem. My zjedliśmy ją prosto z blachy J


SKŁADNIKI:
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • sól morska do smaku

WYKONANIE:

Dynię dobrze umyć, ponieważ będzie pieczona ze skórką, przekroić na pół.
Łyżką wydrążyć gniazdo nasienne.



Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.



Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.



Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 15-20 minut – nie za długo, bo dynia błyskawicznie robi się kremowa.





Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015

Jesień pełna warzyw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...