Pieczona dynia hokkaido
Sezon dyniowy w pełni, więc trzeba się nim nacieszyć do woli. Dzisiaj kupiłam sobie dwie ładne sztuki: piżmową i odmiany „biały dzik”. Zupełnie nie wiem co z nimi zrobię, ale mam nadzieję, że to co wymyślę będzie nie tylko zjadliwe, ale i smaczne J
Teraz proponuję pieczoną dynię hokkaido. Jest pyszna jako szybka i zdrowa przekąska. Po upieczeniu można również jej użyć do przygotowania wspaniałej zupy krem. My zjedliśmy ją prosto z blachy J
SKŁADNIKI:
- 1/2 dyni hokkaido
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- sól morska do smaku
WYKONANIE:
Dynię dobrze umyć, ponieważ będzie pieczona ze skórką, przekroić na pół.
Łyżką wydrążyć gniazdo nasienne.
Miąższ pokroić w plastry o grubości około 2 cm.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać tymianek, pieprz i sól, zalać oliwą i wymieszać.
Marynatą posmarować kawałki dyni, ułożyć je na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 15-20 minut – nie za długo, bo dynia błyskawicznie robi się kremowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)