Omlet francuski ze szpinakiem i cheddarem
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
- 2 duże jajka
- łyżka wody
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- garść młodych liści szpinaku
- łyżka startego na wiórki sera cheddar
- łyżka klarowanego masła
WYKONANIE:
Ser zetrzeć na tarce, szpinak opłukać, osuszyć, oderwać długie ogonki. Jeśli liście są duże, można podrzeć na mniejsze kawałki. Jajka ubić z łyżką wody, doprawić solą i pieprzem.
Na małej patelni (średnicy około 16 cm) rozgrzać masło, wylać na nie masę jajeczną. Smażyć powoli, przechylając patelnię na boki i delikatnie odgarniając, aby rzadka masa wpływała pod spód.
Kiedy wierzch będzie prawie ścięty, posypać go serem i szpinakiem, smażyć jeszcze chwilkę, aż masa przestanie być surowa. Przy pomocy łopatki złożyć omlet na pół i zsunąć go na talerz. Jeść od razu, póki ciepły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)