poniedziałek, 13 czerwca 2016

Biszkopt z truskawkami i rabarbarem



Ciasto szybkie, proste i nie wymagające wielu składników – same zalety i tylko jedna wada –zbyt szybko znika w brzuszkach łakomczuszków. Podstawą sukcesu jest bardzo dokładne ubicie jajek z cukrem, cała reszta jest banalnie prosta :)
Biszkopt upiekłam w ramach akcji truskawkowe słodkości




CIASTO:
  • 4 duże jajka
  • 12 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


DODATKOWO:
  • 20 dag rabarbaru
  • 2 łyżki cukru karmelowego
  • 20 dag drobnych truskawek
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:

Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć część z liściem, łodygę pokroić w kilkumilimetrowe plasterki, posypać karmelowym cukrem, wymieszać.



Truskawki opłukać, dobrze osączyć. Blachę o wymiarach 22x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, dodać cukier i razem zmiksować do uzyskania jasnej, puszystej masy z dużą ilością bąbelków.



Dodać partiami przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki.



Rabarbar osączyć, rozłożyć na powierzchni ciasta. Truskawki wymieszać z mąką ziemniaczaną, rozłożyć pomiędzy kawałkami rabarbaru, delikatnie wcisnąć w ciasto. Nie przesadźcie z tą mąką, bo mnie sypnęło się nieco za dużo :/



Piec około 45 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.





















W akcji udział wzięły:


Paulina

Bożena

Katarzyna

Joanna

Iwona

Dagmara

Małgorzata

Danuta

Małgorzata

Agata

Joanna

Joanna

Lidia

Marzena

Magdalena



Zapraszam do zapoznania się z ich przepisami :)



Milion smaków truskawek - edycja trzecia


Wiosenne słodkości 2016

Truskawkowe szaleństwo 2016

18 komentarzy:

  1. Edytko jak pysznie prezentuje się to ciacho :) aż się głodna zrobiłam mimo później pory ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko :) Ja na szczęście głodna nie jestem, ale i tak zazdroszczę rodzince, że oni jedzą to ciacho, a ja nie :)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciacho, bardzo lubię takie puszyste i z duża ilością owoców.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie, proste i wspaniałe. :) Dziękuję Edytko za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne i delikatne ciacho :)Dziękuję za wspólne wypieki i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu i również pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. Proste, z niewielu składników, a jakie apetyczne! Dzięki za wspólne pieczenie :) I do następnego jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio jakoś "prościuchy" najbardziej mi pasują :) Następne pieczenie już za chwilkę, ciekawe co tym razem będziemy produkować :)

      Usuń
  6. Takie ciasta to ja lubię :-) Dzięki za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apatyczne fotki, ciacho musi smakować wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne i ma tą samą wadę, znika w oka mgnieniu :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, następnym razem zapraszam na kawałek :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...