niedziela, 19 czerwca 2016

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem



Pozazdrościłam rodzince biszkoptu z truskawkami i rabarbarem, dlatego upiekłam swoją wersję ciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej.
Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę.




CIASTO:
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej)
  • 7,5 dag mąki owsianej
  • 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 7,5 dag ksylitolu
  • ziarenka z jednego strąka wanilii - nie miałam więc dałam łyżeczkę cukru z wanilią
  • 12,5 dag zimnego masła
  • 1 jajko L

DODATKOWO:
  • 15 dag rabarbaru
  • łyżka ksylitolu
  • 15 dag drobnych truskawek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • masło do posmarowania foremki
  • zmielony na puder ksylitol do oprószenia

WYKONANIE:


W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy.



Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki.



Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką. 




Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut.

Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę pokroić na kilkumilimetrowe kawałki, wymieszać z ksylitolem.



Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, ale okazała się ciut za mała, dlatego proponuję wziąć nieco większą i zwiększyć ilość owoców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez).
Dno tortownicy wykleić około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut.




W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać do niego truskawki, zasypać łyżką mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.




Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta.



Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika, piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni z termo obiegiem (170 bez) i piec jeszcze 30-40 minut.




Wystudzić w blaszce. Po wystudzeniu można oprószyć ksylitolem.




W truskawkowej zabawie udział wzięły:


KATARZYNA

ANGELIKA

ANGELIKA

JOANNA

JOANNA

MARZENA

DOROTA

MAŁGORZATA

DAGMARA

MAŁGORZATA

JOANNA

BOŻENA

ANETA

IWONA

DOROTA

AGNIESZKA

JOANNA

DANUTA

SYLWIA

EWA

JOANNA


Milion smaków truskawek - edycja trzecia


Wiosenne słodkości 2016

Truskawkowe szaleństwo 2016

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciacha :) Mniammm z truskawkami najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się prezentuje. Truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mnie również było miło piec w towarzystwie :)

      Usuń
  3. Kruche i orzeźwiające.Pycha . Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygowałaś mnie tym dodatkiem mąki jaglanej, korci mnie aby wypróbować :) Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie przeszkadza Ci goryczka z mąki jaglanej, to spróbuj. Ciasto jest bardzo baaaardzo kruche i w sumie całkiem niezłe jak na bezglutenowe. Dzięki za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  5. Ciasto kruche wygląda tak smakowicie że zajadała bym do ostatniego okruszka :-) Fajnie się razem wypiekało :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem czy u mnie by takie ciasto jedli, ale mi się podoba :) Dziękuje za wspólne wypiekanie i do następnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, pewnie by nie jedli, ale dzięki za miłe słowa :) Do następnego :)

      Usuń
  7. Wspaniale ciasto , dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto :-) pysznie wygląda :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciacho. Bardzo dekoracyjne i takie nietypowe :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...