Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem
Pozazdrościłam rodzince biszkoptu z truskawkami i rabarbarem, dlatego upiekłam swoją wersję ciasta z tymi dodatkami. Po raz kolejny przekonałam się, że jednak mąka jaglana przeszkadza mi w wypiekach. Chyba już nie polubię jej charakterystycznej goryczki, więc następnym razem zdecydowanie dodam mąki kukurydzianej. Wypiek dodaję do akcji ciasto na nadzielę.
CIASTO:
5 dag mielonych orzechów włoskich
5 dag mąki ziemniaczanej
7,5 dag mąki jaglanej (lub kukurydzianej)
7,5 dag mąki owsianej
1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
7,5 dag ksylitolu
ziarenka z jednego strąka wanilii - nie miałam więc dałam łyżeczkę cukru z wanilią
12,5 dag zimnego masła
1 jajko L
DODATKOWO:
15 dag rabarbaru
łyżka ksylitolu
15 dag drobnych truskawek
łyżka mąki ziemniaczanej
masło do posmarowania foremki
zmielony na puder ksylitol do oprószenia
WYKONANIE:
W misce wymieszać wszystkie mąki, proszek do pieczenia, ksylitol, wanilię i zmielone orzechy.
Dodać zimne masło i posiekać je z mąką na drobne grudki.
Dodać jajko i dobrze wymieszać całość łyżką.
Ciasto przykryć folią i z miską wstawić do lodówki na około 60 minut.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć końcówkę z liściem, łodygę pokroić na kilkumilimetrowe kawałki, wymieszać z ksylitolem.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem. Ja użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, ale okazała się ciut za mała, dlatego proponuję wziąć nieco większą i zwiększyć ilość owoców. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem (200 stopni bez). Dno tortownicy wykleić około 2/3 schłodzonego ciasta, piec 15 minut.
W międzyczasie osączyć rabarbar z soku jaki się wytworzył, dodać do niego truskawki, zasypać łyżką mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód.
Na wierzch pokruszyć pozostałą część ciasta.
Tortownicę ponownie wstawić do piekarnika, piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni z termo obiegiem (170 bez) i piec jeszcze 30-40 minut.
Wystudzić w blaszce. Po wystudzeniu można oprószyć ksylitolem.
Jeśli nie przeszkadza Ci goryczka z mąki jaglanej, to spróbuj. Ciasto jest bardzo baaaardzo kruche i w sumie całkiem niezłe jak na bezglutenowe. Dzięki za wspólne pieczenie :)
Bardzo lubię takie ciacha :) Mniammm z truskawkami najlepsze.
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam :)
UsuńPysznie się prezentuje. Truskawki i rabarbar to idealne połączenie. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mnie również było miło piec w towarzystwie :)
UsuńKruche i orzeźwiające.Pycha . Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńZaintrygowałaś mnie tym dodatkiem mąki jaglanej, korci mnie aby wypróbować :) Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)
OdpowiedzUsuńJeśli nie przeszkadza Ci goryczka z mąki jaglanej, to spróbuj. Ciasto jest bardzo baaaardzo kruche i w sumie całkiem niezłe jak na bezglutenowe. Dzięki za wspólne pieczenie :)
UsuńCiasto kruche wygląda tak smakowicie że zajadała bym do ostatniego okruszka :-) Fajnie się razem wypiekało :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, fajnie było :)
UsuńNie wiem czy u mnie by takie ciasto jedli, ale mi się podoba :) Dziękuje za wspólne wypiekanie i do następnego :)
OdpowiedzUsuńIwonko, pewnie by nie jedli, ale dzięki za miłe słowa :) Do następnego :)
UsuńWspaniale ciasto , dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również :)
UsuńCudowne ciasto :-) pysznie wygląda :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję również Marzenko :)
UsuńCudne ciacho. Bardzo dekoracyjne i takie nietypowe :) Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pozdrawiam cieplutko :)
UsuńPychota, jakie kolorowe!
OdpowiedzUsuń