Tarta śmietanowa z jeżynami
CIASTO:
- 20 dag mąki
pszennej
- 10 dag zimnego
masła
- 2 łyżki
cukru pudru
- 1 jajko
- łyżka cukru
z prawdziwą wanilią – u mnie domowy, nie przesiany, stąd czarne „paprochy” w
cieście
NADZIENIE:
- 5 dag
mlecznej czekolady
- 200 ml dobrze
schłodzonej śmietany kremówki 30% - u mnie bezlaktozowa
- cukier puder
- płaska
łyżeczka żelatyny
- 1/4 szklanki
wrzącej wody
- ok. 30 dag
jeżyn
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodać zimne
masło, posiekać na drobne grudki.
Dodać jajko,
szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30
minut.
Następnie
rozwałkować na grubość około 3 mm, przenieść na wałku i wylepić nim formę do
tarty o średnicy 24 cm. Ja rozwałkowałam ciasto na silikonowej podkładce, ale
przy jej braku, trzeba to zrobić między warstwami folii.
Nadmiar
ciasta odciąć, dno nakłuć widelcem, foremkę ponownie wstawić do lodówki na
kolejne 30 minut.
Z odciętego
ciasta wyciąć foremką listki (lub wykroić nożem), również włożyć je do lodówki.
Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto
przykryć kawałkiem folii aluminiowej lub papieru, obciążyć (fasolą, grochem,
lub ceramicznymi kuleczkami).
Piec 15
minut, następnie zdjąć obciążenie i dopiekać jeszcze przez 8-10 minut do
zrumienienia.
Odstawić do
wystudzenia. Po wystudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na płaski talerz.
Razem z
tartą upiec listki z ciasta, pilnując, żeby się nie przypaliły.
Czekoladę
zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dwie łyżki odłożyć, resztę rozsypać równą
warstwą na wystudzonym cieście.
Żelatynę
rozpuścić we wrzącej wodzie.
Dobrze
schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić według smaku, zmiksować ze
schłodzoną żelatyną i przy pomocy łopatki wymieszać z jeżynami – kilka owoców
zostawić do dekoracji.
Masę
śmietanową wyłożyć na wysypany czekoladą spód, posypać odłożoną czekoladą.
Wierzch
przybrać listkami z ciasta i pozostałymi jeżynami.
Wspaniała! Porywam kawałeczek :))))
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń