Zapiekanka makaronowa z mielonym indykiem i warzywami
Zapiekana z rodzaju tych, do których zgarnia się to co w lodówce i spiżarni. Przygotowałam ją naprędce z myślą, że wystarczy na dwa dni. O naiwności! Już pierwszego dnia została mizerna resztka. Znaczy, że chyba smakowała :)
SKŁADNIKI:
- 1 cebula
cukrowa
- 2-3 łyżki
oleju
- 30 dag
pieczarek
- 50 dag
mielonego mięsa z indyka
- 1 średnia
cukinia
- puszka
kukurydzy konserwowej
- puszka 400 g
pomidorów krojonych z papryczką chili
- sól
- bazylia
suszona
- oregano
- czosnek
granulowany
- tymianek
- mielony
kminek
- 20-25 dag
sera gouda
- 50 dag
makaronu muszelki lub innego grubszego
- kilka
pomidorków koktajlowych lub śliwkowych (dałam oba rodzaje)
- porządna
garść posiekanego grubego szczypioru
- masło do
wysmarowania formy
WYKONANIE:
Makaron ugotować
al’dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Ser zetrzeć
na tarce o dużych oczkach.
Cebulę
pokroić w kosteczkę, pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, umytą cukinię w
kostkę.
W dużym rondlu
na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
Dodać
mielone mięso i rozbijając łyżką grudki smażyć aż zmieni kolor.
Dodać
cukinię i osączoną z zalewy kukurydzę, smażyć 3-4 minuty.
Dodać
pomidory z puszki, doprawić do smaku solą, bazylią, oregano, tymiankiem,
kminkiem i czosnkiem. Jeśli mamy pomidory bez dodatku papryczki, doprawić
pieprzem, chili lub ostrą sproszkowaną papryką.
Mieszając
gotować na małym ogniu do odparowania większości sosu.
Formę do
zapiekania posmarować masłem, piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Masę mięsno
warzywną wymieszać z odcedzonym makaronem.
Na koniec dodać utarty ser,
posiekany szczypior i pomidorki koktajlowe, lub pokrojone w cząstki pomidory
śliwkowe.
Wymieszaną
masę wyłożyć do formy, całość przykryć folią aluminiową.
Zapiekać 30
minut.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :) Była pyszna, mąż brał dwie dokładki :)
Usuń