poniedziałek, 22 lutego 2016

Ciasteczka z kleiku ryżowego



Byłam dość sceptycznie nastawiona do tych ciasteczek i upiekłam je tylko w celu wykorzystania zalegającego w spiżarni kleiku. Okazały się słodkie i pyszne, zaś dzięki burbońskiej wanilii obłędnie pachniały. A przede wszystkim idealnie wpasowały się w moją nową dietę.

Zamiast wisienek, do wgłębienia można nałożyć ulubionych konfitur, najlepiej kwaśnych. Ja, piekąc ciasteczka po raz drugi, użyłam domowej konfitury z czarnej porzeczki - pasowała idealnie.
Z podanych proporcji wyszło mi 26 sztuk.




SKŁADNIKI:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g nierafinowanego cukru trzcinowego zmielonego na puder
  • 8 g bezglutenowego cukru z burbońską wanilią
  • 3 duże jajka
  • 170 g kleiku ryżowego – u mnie BoboVita
  • płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 2 czubate łyżki ziaren sezamu
  • opakowanie kandyzowanych wisienek lub dżem, najlepiej kwaśny


WYKONANIE:


Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym (zapomniałam o waniliowym i dodałam go dopiero po jajkach).




Cały czas miksując dodać pojedynczo jajka, każde następne dopiero kiedy poprzednie wchłonie się w masę.




Dosypać suchy kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam, zmiksować.




Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.




W każdej kulce zrobić wgłębienie np. trzonkiem drewnianej łyżki, lub po prostu palcem – tak jak w kluskach śląskich.
Wgłębienie wypełnić wisienką kandyzowaną lub dżemem.




Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) do uzyskania ciemnozłotego koloru.
Pod koniec trzeba pilnować, aby za mocno się nie spiekły.




Wystudzić na kratce kuchennej.
Zamiast pudru, można użyć grubego cukru, ale wówczas dłużej trzeba ucierać go z masłem.


2 komentarze:

  1. Ciasteczka pierwsza klasa.
    Bardzo lubię kleik ryżowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Ja się w nich zakochałam, i właśnie przymierzam się do wypieku po raz trzeci.
      Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...