Pizza orkiszowa z karczochami
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 30 dag
jasnej mąki orkiszowej typ 630
- 5 dag mąki
orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki
cukru
- 1,5 dag
świeżych drożdży
- łyżeczka
soli
- łyżka oliwy
z oliwek
OBŁOŻENIE:
- 2-3 łyżki
sosu pomidorowego
- przyprawa do
pizzy (skład: oregano,
czosnek, bazylia, czerwona papryka, suszona cebula, cząber, szałwia)
- 12,5 dag
mozzarelli w zalewie
- 2 plastry
sera gouda
- 0,5 puszki
serc karczochów w zalewie
- kilka
plasterków salami pepperoni
- czarne
oliwki
WYKONANIE:
Mąkę
przesiać do miski.
Drożdże
wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody,
odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Do mąki
dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę.
Stopniowo
dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei.
Wyrobić
miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż.
Miskę
przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.
Z
wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej
mąką blaszce.
Wierzch
posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy.
Obsypać
pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli.
Na serze
rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki
osączone z zalewy serca karczochów.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200
stopni z termo obiegiem).
Wspaniała i niezwykle apetyczna pizza! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, rodzina rozprawiła się z nią w parę chwil :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Lubię karczochy na pizzy, to nie taki oczywisty dodatek, ale bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńW pełni zgadzam się z tą opinią :)
Usuń