Mąkę
przesiać do miski. Drożdże
wymieszać w dużym kubeczku z cukrem, łyżką mąki i 1/3 szklanki letnie wody,
odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do mąki
dodać sól, wyrośnięty rozczyn i oliwę. Stopniowo
dolewać letnią wodę, zagarniając mąkę, aż mąka się sklei. Wyrobić
miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż.
Miskę
przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość.
Z
wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej
mąką blaszce. Wierzch
posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy.
Obsypać
pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli.
Na serze
rozłożyć plasterki pepperoni i oliwek oraz pokrojone na mniejsze kawałki
osączone z zalewy serca karczochów.
Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 210-220 stopni (200
stopni z termo obiegiem).
Wspaniała i niezwykle apetyczna pizza! Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, rodzina rozprawiła się z nią w parę chwil :)
UsuńPozdrawiam cieplutko :)
Lubię karczochy na pizzy, to nie taki oczywisty dodatek, ale bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńW pełni zgadzam się z tą opinią :)
Usuń