czwartek, 16 października 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy, warzyw i słonecznika



Pasztet inspirowany przepisem znalezionym TUTAJ. W oryginale danie wegańskie, u mnie posłużyło do wykorzystania po rosołowych warzyw. Efekt? Jestem zachwycona J Już mam chrapkę na upieczenie pasztetu z fasoli lub ciecierzycy, co nie znaczy jednak, że zrezygnuję z mięsa.
Pasztet po wyjęciu (lekko przestudzonego i bardzo delikatnie) z formy zachowuje kształt, jest bardzo smarowny, ale kroić daje się tylko po schłodzeniu, i to na grube plastry. Trochę żałuję, że nie dodałam przynajmniej jednego jajka i dokładniej nie ugniotłam masy, może byłby bardziej zwarty.
W wersji vege proponuję dodać warzywa ugotowane w wodzie, lub zetrzeć na tarce surowe i dusić na oleju z cebulką około 10 minut.
Wypróbowałam do niego następujące dodatki: pomidor, świeży ogórek, ogórek małosolny, chrzan. Wszystkie wersje bardzo mi pasują JPolecam nie tylko wielbicielom strączkowych.



SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ 27x8 cm:
1 szklanka czerwonej soczewicy
liść laurowy
1/2 szklanki pestek słonecznika
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
3 małe marchewki
1 pietruszka
kawałek bulwy selera
2/3 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
1 łyżka majeranku
świeżo mielony pieprz do smaku
chili do smaku
1 łyżeczka soli – ja dosoliłam jeszcze troszkę do smaku
DODATKOWO:
Tłuszcz i bułka tarta do foremki
pestki słonecznika i sezam do posypania wierzchu



WYKONANIE:
Soczewicę opłukać na sicie, osączyć, przełożyć do rondelka, zalać dwiema szklankami gorącej wody, dodać liść laurowy i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 20-30 minut aż wchłonie całą wodę, ewentualnie odparować, usunąć liść.
Pestki słonecznika zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić.
Ugotowane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju.
Do soczewicy dodać pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Keksówkę wysmarować tłuszczem i wyspać bułką tartą, napełnić masą.
Masę ugnieść, wierzch posypać suchymi pestkami słonecznika i sezamem.
Piec 50-60 minut w temperaturze 170-180 stopni z termo obiegiem, aż wierzch się zrumieni, a boki będą odstawać od foremki.
Przestudzić w foremce, wyjąć i schłodzić w lodówce.














1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...