czwartek, 16 października 2014

Leczo z zielonej papryki i pieczarek



SKŁADNIKI:
6 strąków zielonej papryki
45 dag pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
3 pomidory
20 dag odtłuszczonych parówek
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
sproszkowana papryka
cukier



WYKONANIE:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
Paprykę opłukać, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, przekroić na ćwiartki, a następnie na paseczki.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w grubsze plasterki.
Pomidora naciąć na krzyż, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Parówki obrać z osłonek, pokroić w słupki.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 2-3 minuty.
Dodać pieczarki, dusić pod przykryciem kilka minut do momentu, aż papryka zacznie mięknąć i będzie można ją przekroić łyżką.
Dodać pomidory i parówki, wymieszać.
Doprawić do smaku koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i szczyptą cukru.
Dusić razem jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą.
Podawać z pieczywem, ryżem lub kaszą jęczmienną.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...