piątek, 8 marca 2013

Jajko faszerowane galaretką z dodatkiem szynki i koperku

Ten przepis pochodzi z ubiegłego roku, ale pomyślałam, że w związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi warto go przypomnieć :)


Ilość składników potrzebnych na galaretkę jest uzależniona od ilości jajek. Na jedno jajko potrzeba około 1,5 łyżki płynu.


Galaretka w jajkach


Składniki:
jajka
szynka konserwowa

kawałek marchewki z rosołu
świeży koperek
rosół z kurczaka
żelatyna w ilości 2 łyżeczki na 1 szklankę płynu
kiełki do przybrania – u mnie brokuła
jogurt bałkański
chrzan tarty ze słoiczka
sól
pieprz


Galaretka w jajkach


Wykonanie:
Jajka ugotowałam na twardo, odlałam, całkowicie wystudziłam w zimnej wodzie.
Żelatynę namoczyłam w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy napęczniała rozpuściłam w przecedzonym, doprawionym do smaku gorącym rosole.
Jajka obrałam ze skorupek, ścięłam wierzchołki (zachowałam je do późniejszego przykrycia jajek), ale tylko tyle, żeby bez problemu można było wyjąć żółtko, nie niszcząc przy tym białka.
Szynkę konserwową, marchewkę i koperek drobniutko posiekałam i wymieszałam z przestudzoną galaretką. Płynem napełniłam białka, ustawiłam je tak, aby galaretka nie wypłynęła i odstawiłam w chłodne miejsce do stężenia.
Żółtka roztarłam z jogurtem i chrzanem w proporcji: na jedno żółtko jedna łyżka jogurtu i jedna łyżeczka chrzanu (oczywiście jeśli ktoś lubi, można sos zrobić ostrzejszy). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Faszerowane jajka podałam przykryte ściętym wcześniej wierzchołkiem z sosem z żółtek, przybrane kiełkami.







6 komentarzy:

  1. świetny pomysł na jajka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy, fajny przepis, wyglada tez smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurcze no swietny pomysł! co roku robię jakieś wariacje z jajkami na Wielkanoc, ale nigdy nie pomyślałam o zrobieniu ich w ten sposób. Super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Troszkę trzeba się z nimi pobawić, ale naprawdę fajnie wyglądają na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super pomysł. muszę kiedyś wypróbować. :)

    // raspberry71.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...