niedziela, 17 marca 2013

Jajka faszerowane pieczarkami pod pierzynką z nowalijek

Przepis, który chciałam przedstawić, jest autorstwa mojego Taty - oczywiście otrzymałam od niego zgodę na jego opublikowanie :) Tak przygotowane faszerowane jajka od jakiegoś czasu stały się w domu Rodziców nieodłącznym elementem Wielkanocnego Śniadania, a ponieważ są bardzo smaczne, mam nadzieję, że w tym roku również ich nie zabraknie na stole.


Jajka faszerowane pieczarkami


Składniki:
12 jajek
30 dag pieczarek
1/2 – 1 łyżka majonezu
łyżka masła
sól
pieprz
do przybrania:
12 łyżeczek gęstego majonezu
kilka czerwonych rzodkiewek
gruby szczypior z dymki lub zeszłorocznej cebuli


Jajka faszerowane pieczarkami


Wykonanie - podaję za moim Tatą:
Jajka umyć, włożyć na zimną wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Odlać, zalać zimną wodą i dokładnie wystudzić. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić na rozgrzane masło i smażyć do całkowitego odparowania sosu. Odstawić do wystudzenia. Rzodkiewki i szczypior opłukać, osuszyć. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypior posiekać.
Jajka obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć je i dokładnie wymieszać z wystudzonymi pieczarkami i 1/2 – 1 łyżką majonezu (doprowadzić farsz do takiej konsystencji, aby dał się wygodnie formować). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki jaj ułożyć na półmisku, w miejsca po żółtkach wkładać uformowany w kuleczkę farsz. Każdą połówkę jajka posmarować 1/2 łyżeczki majonezu, obficie posypać startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorem.



Wielkanocne Smaki III

4 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...