W sam raz słodkie, trzymające formę po upieczeniu, rozpływające się w ustach. Ciasteczka z lekko wyczuwalną goryczką mąki jaglanej. Można ozdobić je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ewentualnie zjeść golutkie. U mnie w wersji wiosennej :)
Przepis źródłowy tutaj.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru – użyłam bio z mąki kukurydzianej z prawdziwą wanilią
- mąka ziemniaczana w takiej ilości, żeby razem z budyniem było 50 g
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki ryżowej
- 75 g drobnego cukru do wypieków
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą
- mąka ryżowa do podsypania
WYKONANIE:
Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać.
WYKONANIE:
Fajne ciacha, wyglądają jak klasyczne kruche z mąki pszennej ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Rzeczywiście na pierwszy rzut oka można się oszukać, ale smakują inaczej. Są bardziej "piaskowe" i mają delikatną goryczkę od mąki jaglanej. Można przywyknąć ;)
Usuń