piątek, 6 maja 2016

Kruche ciasteczka jaglano-ryżowe





W sam raz słodkie, trzymające formę po upieczeniu, rozpływające się w ustach. Ciasteczka z lekko wyczuwalną goryczką mąki jaglanej. Można ozdobić je rozpuszczoną czekoladą lub lukrem, ewentualnie zjeść golutkie. U mnie w wersji wiosennej :)


Przepis źródłowy tutaj.









SKŁADNIKI:
  • 1 opakowanie bezglutenowego budyniu waniliowego bez cukru – użyłam bio z mąki kukurydzianej z prawdziwą wanilią
  • mąka ziemniaczana w takiej ilości, żeby razem z budyniem było 50 g
  • 100 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 jajko – bez skorupki musi ważyć 60 g – ewentualnie dopełnić zimną wodą
  • mąka ryżowa do podsypania

WYKONANIE:
Obie mąki, suchy budyń z domieszką mąki ziemniaczanej i cukier wymieszać.




Dodać miękkie masło i jajko.




Składniki rozetrzeć najpierw drewnianą łyżką, następnie zagnieść dłonią.





Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Arkusz papieru do pieczenia posypać mąką ryżową i delikatnie oprószając wierzch ciasta, rozwałkować je na grubość około 5 mm i wyciąć dowolne kształty.




Przy pomocy noża przenieść na blachę wyłożonym papierem do pieczenia.




Piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (180 stopni z termo obiegiem).




Ozdobić według uznania.








Wiosenne słodkości 2016

2 komentarze:

  1. Fajne ciacha, wyglądają jak klasyczne kruche z mąki pszennej ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rzeczywiście na pierwszy rzut oka można się oszukać, ale smakują inaczej. Są bardziej "piaskowe" i mają delikatną goryczkę od mąki jaglanej. Można przywyknąć ;)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...