poniedziałek, 9 maja 2016

Ciastka francuskie z rabarbarem



Ostatnio ogarnęła mnie jakaś leniwość wiosenna, zupełnie nic nie chce mi się robić, nawet pichcić, nie mówiąc o pieczeniu słodkości. Ale, że dostałam zaproszenie do wzięcia udziału w wydarzeniu rabarbarowe wypieki, jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :)



SKŁADNIKI:
  • 275 g gotowego ciasta francuskiego
  • 1 małe jajko
  • łyżeczka mleka lub śmietanki
  • 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności od wielkości 
  • cukier trzcinowy 
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia


WYKONANIE:


Łodygi rabarbaru opłukać, osuszyć, odciąć część z liściem, pokroić w kilkumilimetrowe plasterki i wymieszać z 2-3 łyżkami cukru trzcinowego.






Płat ciasta rozwinąć, ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pokroić na 12 prostokątów. 




Każdy prostokąt posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki.Na środek nałożyć pojedynczą warstwą plasterki rabarbaru, każdy prostokąt posypać jeszcze cukrem.




Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 12-15 minut w temperaturze 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).




Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Przepisy z akcji znajdziecie również tutaj:








Wiosenne słodkości 2016

24 komentarze:

  1. Takie proste a takie smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szybkie, proste i smaczne:) dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł Edytko, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, pomysł podsunięty przez lenistwo :)

      Usuń
  4. Wyglądają Super . Dziękuję za wspólną zabawę -:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, szybko i smacznie! - to lubię! :D Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszności! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chrupiące ciasto i miękki, kwaśny rabarbar - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, ja też tak mam...nic mi się nie chce robić..a ciasteczka pycha...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. W prostocie siła, pyszne. Dziękuję za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale fajny pomysł/ Super. dzięki za wspólne pyszne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...