piątek, 15 kwietnia 2016

Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym


Szarlotka bezglutenowa



W ramach akcji wspólnego weekendowego wypiekania przygotowałam szarlotkę na bezglutenowym spodzie. To było moje drugie do niej podejście. Za pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci.
Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń".


EDIT: przepis przetestowałam już kilkakrotnie i stwierdziłam, że najkorzystniej jest dodać do ciasta 3 żółtka i 1 całe jajko - ciasto jest wówczas idealne - nie jest twarde, zaś kruszy się dokładnie tyle ile potrzeba :)



Szarlotka bezglutenowa

SKŁADNIKI:
CIASTO:
  • 10 dag mąki owsianej
  • 10 dag mąki ryżowej
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą)
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • 10 dag zimnego masła 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli

MASA JABŁKOWA:
  • 1,1 kg deserowych jabłek
  • 5 dag masła
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny do smaku


DODATKOWO:
  • cukier puder do oprószenia (niekoniecznie)
  • masło do formy


WYKONANIE:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem.
Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać.





Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (będzie bardzo kleiste). Naczynie z ciastem szczelnie przykryć, wstawić do lodówki.




Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.




Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem).
3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.




Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.





Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut.




Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


Wypiekałam razem z:


Asią - szarlotka królewska z bitą śmietaną

Asią - jabłecznik z bitą śmietaną

Iwoną - jabłecznik z budyniową pianką

Asią - jabłecznik pełnoziarnisty

Asią - jabłecznik kwietniowy

Lidią - jabłecznik

Iwonką - jabłecznik z prażonymi jabłkami

Marzenką - jabłecznik na zimno

Ewą - szarlotka z kisielem

Magdaleną - ciasto z jabłkami najeżone wspomnieniami

Beatą - jabłecznik z pianką


Wiosenne słodkości 2016

24 komentarze:

  1. Interesujące wykorzystanie mniej typowych mąk. Faktycznie, wyśmienita opcja dla bezglutenowców :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój "glutenowiec" zajadał również z apetytem, nawet sprzątnął mi sprzed nosa ostatni kawałek :)
      Ja również dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Pyszne ciasto , dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, dzięki za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały jabłecznik, wygląda bardzo apetycznie. Dziękuje za wspólne słodkie pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam!!! Pyszności!!! do następnego pieczenia i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite ciasto - to widać ! :) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, również dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  7. U mnie też wersja bezglutenowa. Te jabłuszka z cynamonem i ta kruszonka. Musiało być pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podglądałam Twoją wersję, bardzo kusząca :) Ja również dziękuję :)

      Usuń
  8. Bardzo smakowite ciasto :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąki ryżowej, jeszcze nie używałam, a jabłecznik wyszedł apetyczny. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję również :) Jabłecznik wyszedł prawie jak "glutenowy" :)

      Usuń
  10. Jabłecznik czy szarlotka to zawsze będzie moje ulubione ciasto :) Twoje wygląda super i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...