Jabłecznik na spodzie ryżowo-owsianym
W ramach akcji wspólnego weekendowego wypiekania przygotowałam szarlotkę na bezglutenowym spodzie. To było moje drugie do niej podejście. Za pierwszym razem ściśle trzymałam się przepisu źródłowego i dodałam same żółtka, więc zamiast ciasta otrzymałam crumble. Szarlotka niestety rozsypała się na okruszki. Tym razem dodatek białek sprawił, że ciasto było zwarte i choć dość sztywne, idealnie smakowało w połączeniu z masą jabłkową, szczególnie na drugi dzień, po nabraniu od nich wilgoci.
Inspirację stanowi przepis Weroniki Madejskiej z książki "Bez glutenu, bez wyrzeczeń".
EDIT: przepis przetestowałam już kilkakrotnie i stwierdziłam, że najkorzystniej jest dodać do ciasta 3 żółtka i 1 całe jajko - ciasto jest wówczas idealne - nie jest twarde, zaś kruszy się dokładnie tyle ile potrzeba :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 10 dag mąki owsianej
- 10 dag mąki ryżowej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 całe jajka
- 2 żółtka (białka zamrozić, innym razem pokażę do czego się przydadzą)
- 5 dag cukru trzcinowego
- 10 dag zimnego masła
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
MASA JABŁKOWA:
- 1,1 kg deserowych jabłek
- 5 dag masła
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- cukier do smaku
- sok z cytryny do smaku
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia (niekoniecznie)
- masło do formy
WYKONANIE:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować masłem.
Przesiane mąki wymieszać z cukrem, solą i sodą oczyszczoną, dodać schłodzone masło i dokładnie posiekać.
Dodać żółtka i całe jajka, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (będzie bardzo kleiste). Naczynie z ciastem szczelnie przykryć, wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło. Najpierw obsmażyć, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić aż zmiękną. Na koniec dodać cynamon i cukier waniliowy, doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (180 z termo obiegiem).
3/4 schłodzonego ciasta pokruszyć na dno przygotowanej tortownicy, lekko ugnieść palcami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 stopni (160 z termo obiegiem), piec około 45 minut.
Wystudzić w tortownicy, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wypiekałam razem z:
wspaniały jabłecznik! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :
UsuńInteresujące wykorzystanie mniej typowych mąk. Faktycznie, wyśmienita opcja dla bezglutenowców :) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńMój "glutenowiec" zajadał również z apetytem, nawet sprzątnął mi sprzed nosa ostatni kawałek :)
UsuńJa również dziękuję za wspólne pieczenie :)
Pyszne ciasto , dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję również :)
UsuńPysznie wygląda, dzięki za wspólną zabawę :-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńWspaniały jabłecznik, wygląda bardzo apetycznie. Dziękuje za wspólne słodkie pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńmniam!!! Pyszności!!! do następnego pieczenia i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńSmakowite ciasto - to widać ! :) Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, również dziękuję za wspólne pieczenie :)
UsuńU mnie też wersja bezglutenowa. Te jabłuszka z cynamonem i ta kruszonka. Musiało być pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPodglądałam Twoją wersję, bardzo kusząca :) Ja również dziękuję :)
UsuńBardzo smakowite ciasto :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję także :)
UsuńMąki ryżowej, jeszcze nie używałam, a jabłecznik wyszedł apetyczny. Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję również :) Jabłecznik wyszedł prawie jak "glutenowy" :)
UsuńJabłecznik czy szarlotka to zawsze będzie moje ulubione ciasto :) Twoje wygląda super i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak i moje :) Dziękuję Iwonko :)
UsuńSuper pomysł.dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko :)
Usuń