czwartek, 10 września 2015

Serca indycze z pieczarkami i tymiankiem



SKŁADNIKI:
  • 1 kg indyczych serc
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 45 dag pieczarek
  • liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 1-2 łyżeczki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE:


Serca przekroić na pół, oczyścić, dokładnie opłukać.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Pieczarki oczyścić, pokroić w dość duże kawałki.
W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać serca i smażyć aż zmienią kolor i puszczą sos.






Dodać pokrojone pieczarki, chwilę dusić, a kiedy zmniejszą objętość, dodać ziele angielskie, liść laurowy i tymianek.





Dodać wrzącej wody, tak aby mięso było prawie zakryte, posolić i pod przykryciem na wolnym ogniu dusić do miękkości co najmniej przez godzinę.
Mąkę rozprowadzić w połowie szklanki zimnej wody, dodać do sosu, a gdy zgęstnieje, doprawić go do smaku pieprzem i w razie potrzeby jeszcze solą.







2 komentarze:

  1. Przed chwilą pisałyśmy o tym, czego jeszcze nie miałyśmy okazji spróbować. No i mam teraz kolejną rzecz na liście: serca indycze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że mogłam przyczynić się do dodania tej pozycji na Twojej liście :) Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...