Wrzesień przyniósł długo oczekiwane ochłodzenie i deszcze. Organizm przyzwyczajony do tropikalnych upałów domaga się bardziej kalorycznego jedzenia. Dla jesiennych głodomorów przygotowałam jednogarnkowe, sycące, kolorowe danie. Trochę kolorowych warzyw, mielonego mięsa i fasolka o wdzięcznej nazwie wspięga wężowata
lub, jeśli ktoś woli, fasolka czarne oczko. Ja użyłam mięsa indyczego, ale jak najbardziej pasuje tu wieprzowina.
SKŁADNIKI:
40 dag
konserwowej fasolki czarne oczko
1 marchewka
1 cebula
1/2 dużej
czerwonej papryki
1 średnia
cukinia
2 łyżki
oleju
2 łyżki
słodkiej papryki w płatkach
majeranek
cząber
mielony
kminek
sól
świeżo
zmielony pieprz
KLOPSIKI:
25 dag
mielonego z indyka
1 małe jajko
2 łyżki
bułki tartej
cząber
czosnek
granulowany
sól
świeżo
zmielony pieprz
mąka pszenna
do obtoczenia
olej do
smażenia
WYKONANIE:
Mięso bardzo
dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.
Z masy,
zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha
laskowego, obtoczyć je w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym
oleju.
Klopsiki
osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Marchew,
cebulę i czosnek obrać. Marchew,
paprykę i cukinię umyć. Z papryki
usunąć gniazdo nasienne i białe włókna. Warzywa
pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać. Fasolę
osączyć z zalewy.
W rondlu
rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek. Co 2-3
minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię. Podlać wodą,
dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.
Dusić na
małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw. Dodać
osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Na koniec
dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)