sobota, 5 września 2015

Czarne oczko, czyli wspięga wężowata z klopsikami




Wrzesień przyniósł długo oczekiwane ochłodzenie i deszcze. Organizm przyzwyczajony do tropikalnych upałów domaga się bardziej kalorycznego jedzenia. Dla jesiennych głodomorów przygotowałam jednogarnkowe, sycące, kolorowe danie.
Trochę kolorowych warzyw, mielonego mięsa i fasolka o wdzięcznej nazwie wspięga wężowata lub, jeśli ktoś woli, fasolka czarne oczko. Ja użyłam mięsa indyczego, ale jak najbardziej pasuje tu wieprzowina.




SKŁADNIKI:
  • 40 dag konserwowej fasolki czarne oczko
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki słodkiej papryki w płatkach
  • majeranek
  • cząber
  • mielony kminek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

KLOPSIKI:
  • 25 dag mielonego z indyka
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cząber
  • czosnek granulowany
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do smażenia

WYKONANIE:


Mięso bardzo dokładnie wyrobić z jajkiem, bułką tartą i przyprawami.

Z masy, zwilżając dłonie zimną wodą, utoczyć kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego, obtoczyć je w mące i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Klopsiki osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.





Marchew, cebulę i czosnek obrać.
Marchew, paprykę i cukinię umyć.
Z papryki usunąć gniazdo nasienne i białe włókna.
Warzywa pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać.
Fasolę osączyć z zalewy.





W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, po chwili dołożyć czosnek.
Co 2-3 minuty dodawać kolejno: marchewkę, paprykę i cukinię.
Podlać wodą, dodać paprykę w płatkach, majeranek, cząber, kminek, sól i pieprz.




Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw.
Dodać osączoną fasolę, w razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.
Na koniec dodać klopsiki i razem gotować wszystko kilka minut, aż smaki się połączą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...