niedziela, 27 września 2015

Sałatka z fasolką szparagową i prażonym sezamem



Tym razem to ja skorzystałam z przepisu czytelniczki blogu. Przygotowałam sałatkę, której skład i sposób podania podsunęła mi przesympatyczna pani Wala (dziękuję ©). Jest ciekawa w smaku, chrupiąca, cieszy oczami kolorami. Pani Wala proponuje ją jako dodatek do piersi kurczaka z sosem orzechowym, ale my zjedliśmy w większości samą, zaś resztkę z bitkami wieprzowymi. Wiem, że przy najbliższej okazji na pewno przygotuję ją na spotkanie przy grillu J , ale pokroję fasolkę w kawałki, a resztę warzyw w krótsze paseczki, będzie zdecydowanie wygodniejsza do zjedzenia.
Ilość składników sosu dobrałam do swojego gustu, mąż mówił, że za mało słona i kwaśna, córka, że za mało słodka, więc jeśli zdecydujecie się na jej przygotowanie, doprawcie tak, jak lubicie J




SKŁADNIKI:
  • 35 dag fasoli szparagowej
  • 1 marchewka
  • 3-4 krótkie ogórki
  • 1 czerwona papryka 
  • sól
SOS:
  • 2 łyżki ziarna sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • mały kawałeczek kłącza imbiru – nie miałam, więc dałam sproszkowany


WYKONANIE:



Paprykę umyć, osuszyć, odciąć końcówki, usunąć ze środka gniazdo nasienne i pokroić w cieniutkie paski.
Marchew umyć, obrać, jeśli jest długa, przekroić na dwie części i pociąć obieraczką na cienkie paski.
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, ze środka usunąć pestki i pokroić w cienkie długie paski.




 Z fasolki szparagowej odciąż końcówki, opłukać ją, wrzucić na wrzącą osolona wodę i ugotować tak, aby pozostała al’dente.




Do odcedzonej, gorącej fasolki dodać pozostałe warzywa, delikatnie wymieszać.




Na suchej patelni zrumienić ziarna sezamu, odstawić z palnika, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, polać sałatkę.





Całość posolić do smaku, delikatnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do zmacerowania.





4 komentarze:

  1. Ładnie wygląda i smak pewnie bardzo fajny;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sałatka jest niezwykle atrakcyjna wizualnie :)
      Ogórek mięknie pod wpływem sosu, ale marchewka i papryka pozostają chrupiące, więc przyjemnie się zajada :)
      Sałatka dla miłośników sezamu, bo mocno nim pachnie :)

      Usuń
  2. Jak dawno u Ciebie nie byłam :)
    Pozdrawiam Edytko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi Cię gościć Agatko, cieszę się, że zajrzałaś :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...