czwartek, 8 maja 2014

Sałatka z grillowanej cukinii i fety





Najlepsza sałatka jaką ostatnio jadłam. Robiłam ją już dwa razy, a w lodówce czeka kolejna porcja cukinii. I znów będzie wyżerka :)
Sałatkę podałam z grillowanym kurczakiem rozmarynowym, ale doskonale smakuje również bez niego,  nawet bez grzanek czosnkowych, a tylko ze świeżą bułeczką, co zostało przetestowane przez Powtwora.
Jedyne o czym trzeba pamiętać, to żeby cukinia była tylko delikatnie miękka, ale jeszcze jędrna.




SKŁADNIKI:
1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
olej
3-4 pomidory śliwkowe
10 dag sera typu feta
garść świeżych liści bazylii
łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz



WYKONANIE:
Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
Na wierzch rozkruszyć ser.
Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.
Podawać z grillowanym kurczakiem rozmarynowym  i grzankami czosnkowymi.








3 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...