sobota, 22 lutego 2014

Włoskie bułeczki czosnkowe

Oto kolejny przepis z książki Zbigniewa Prokopczuka "Drożdżowe bułeczki i rogaliki". Podobnie jak podczas pieczenia miniaturowych kajzerek, również musiałam zwiększyć ilość płynu.
Bułeczki niezwykle aromatyczne, oprócz masła nie potrzebują właściwie żadnych innych dodatków. Nie trzeba ich kroić, wystarczy rozerwać palcami i nabrać kawałkiem troszkę miękkiego masła. Podczas zażerania się ciepłymi bułeczkami przemknęła mi myśl, że fajnie byłoby uraczyć nimi gości oczekujących na podanie obiadu.





SKŁADNIKI na około 15-16 sztuk:
250 g mąki pszennej tortowej
15 g świeżych drożdży
około 150 ml mleka
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylii
łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oleju słonecznikowego



WYKONANIE:
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać miód i dokładnie rozetrzeć. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę z solą, dodać zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wyrośnięte drożdże.
Najpierw wymieszać łyżką dodając  stopniowo pozostałe mleko – cała mąka powinna się związać z płynem – a następnie dolać olej i zagnieść dłonią.
Wyłożyć na deskę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je z powrotem do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po wyrośnięciu przebić, krótko wyrobić i utoczyć kulki o średnicy około 4 cm.
Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piec 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termo obiegiem (180 stopni bez termo obiegu)












3 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...