czwartek, 15 sierpnia 2013

Cytrynowe lody na jogurcie

Jakiś czas temu nabyłam maszynkę do lodów. To śmieszne, bo przez cały czas stała w kuchni, w bardzo widocznym miejscu, a dopiero wczoraj mąż spojrzał na nią i zapytał: "o, coś nowego?"
To chyba zmobilizowało mnie do wykonania najpierwszych w życiu lodów - mrożone dla dziecka danonki przecież chyba się nie liczą? :)

Wybór padł na lody cytrynowe, i był jak najbardziej trafny. Nie za słodkie, orzeźwiające, smak jogurtu lekko złamany przez dodanie kremówki. Idealny deser na świąteczne popołudnie :)



SKŁADNIKI:
600 ml gęstego jogurtu naturalnego
150 ml śmietanki kremówki 30%
100 g cukru pudru
sok z 1,5 cytryny – u mnie 10 łyżek stołowych


WYKONANIE:
24 godziny wcześniej misę od maszynki do lodów wstawiłam do zamrażarki.
Cytryny dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą i osuszyłam. Zesterem ścięłam sobie kilka paseczków skórki do ozdoby. Wycisnęłam sok.
Wszystkie składniki umieściłam w wysokim plastikowym naczyniu i zmiksowałam. Naczynie wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny.
Po tym czasie masę przemieszałam, wlałam do włączonej maszynki, i pozostawiłam w niej na około 20 minut. Zgęstniałą masę przełożyłam do zamykanego pojemniczka i wstawiłam ponownie do zamrażarki, żeby lody uzyskały odpowiednią konsystencję.





Akcja lodowa 2013

4 komentarze:

  1. Samo patrzenie już orzeźwia:) Bardzo kuszące te lody...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już się zabieram za moje, aż ślinka leci;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć jaki smak wymyśliłaś :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...