czwartek, 29 sierpnia 2013

Babeczki keksowe z wisienką kandyzowaną

Czy tylko mnie tak odbija, że wracam do domu o 22.00 i biorę się za wypieki? 
Moja wieczorna wariacja zakończyła się wyprodukowaniem babeczek keksowych, które wspaniale przypasowały do dzisiejszej porannej kawy :)




SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ


NA 12 SZTUK:
9 dag masła
3 jajka
16 g cukru wanilinowego
12 dag cukru pudru
30 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki rumu
6 dag drobnych rodzynek
7 dag drobno pokrojonych owoców kandyzowanych
12 wisienek kandyzowanych



WYKONANIE:
Foremkę na muffiny wyłożyłam papilotkami.
Mąkę przesiałam do miski, i wymieszałam z proszkiem do pieczenia – 1 łyżeczkę mąki wymieszałam z owocami kandyzowanymi i rodzynkami.
Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem.
Miękkie masło roztarłam, nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku, a następnie cukier wanilinowy i porcjami cukier puder.
Do puszystej masy wlałam rum wymieszany z sodą oczyszczoną i wsypałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam na jednolite ciasto.
Na koniec dodałam owoce i wymieszałam łyżką.
Ciasto rozłożyłam do 12 papilotek. W każdą porcję lekko wcisnęłam kandyzowaną wisienkę.
Piekłam 20-25 minut do suchego patyczka.






5 komentarzy:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...