Chleb jest
tak pełny smaku, że można go jeść wyłącznie z dodatkiem masła. Można go
przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku, ale przy dobrych układach zostanie
skonsumowany dużo szybciej 😉
Moja
wybredna córka zapytała z nadzieją: mamo, ale upieczesz jeszcze taki chleb?
Miód na moją
duszę, szczęście bardzo!
Wypiek
inspirowany przepisem z książeczki Anne Wilson „Chleb i bułki” wydanie z
bodajże 1999 roku, oczywiście z moimi modyfikacjami.
SKŁADNIKI NA
TORTOWNICĘ 24 CM:
- 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- ok. 250-300 ml ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki serwatki w proszku
- pełna łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłych ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 0,5 szklanki siekanego cienkiego szczypiorku
DODATKOWO:
- olej do wysmarowania miski
- masło do formy
- białko do smarowania
- łuskane ziarna słonecznika do posypania
WYKONANIE:
Z drożdży,
łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml wody zrobić zaczyn, odstawić do
wyrośnięcia.
Obie mąki
przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku)
i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i
posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi
zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do
wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi
podwoić objętość.
Tortownicę o
średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do
tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z
łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć
temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze
się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku
jest już suchy.
Zostawić w
tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.
W akcji udział wzięły:
GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ninko :)
Usuńprzepyszny chlebus :) Dziekuje za wspolne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńBARDZO LUBIĘ DOMOWE PIECZYWO, SAMA RÓWNIEŻ WYPIEKAM :)Było miło razem brać udział w wypiekaniu i do zobaczenia.
OdpowiedzUsuńEdytko - piękny chlebek, cudownie porowaty. Uwielbiam pieczywo ze słonecznikiem, nadaje mu fantastyczny smak. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda twój chlebek, taki pulchny i wypieczony <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na chlebek ziemniaczany. I ten szczypiorek, mmhhmm - to musi być dopiero smak :) Dzięki, że wzięłaś udział w akcji :* I zapraszam również za tydzień :)
OdpowiedzUsuńZe szczypiorkiem-świetny pomysł.Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chlebek, coraz częściej się do niego przekonuje ;-)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com
Chlebek wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Również tak smakuje :)
Usuń