piątek, 16 marca 2018

Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem




Chleb jest tak pełny smaku, że można go jeść wyłącznie z dodatkiem masła. Można go przechowywać do 3 dni w szczelnym pojemniku, ale przy dobrych układach zostanie skonsumowany dużo szybciej 😉

Moja wybredna córka zapytała z nadzieją: mamo, ale upieczesz jeszcze taki chleb?
Miód na moją duszę, szczęście bardzo!
Wypiek inspirowany przepisem z książeczki Anne Wilson „Chleb i bułki” wydanie z bodajże 1999 roku, oczywiście z moimi modyfikacjami.


SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM:
  • 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 250-300 ml ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki serwatki w proszku
  • pełna łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłych ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 0,5 szklanki siekanego cienkiego szczypiorku

DODATKOWO:
  • olej do wysmarowania miski
  • masło do formy
  • białko do smarowania
  • łuskane ziarna słonecznika do posypania


WYKONANIE:

Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi podwoić objętość.
Tortownicę o średnicy 24 cm posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć do tortownicy i, przykryte ściereczką ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Powierzchnię ciasta posmarować białkiem rozkłóconym z łyżeczką wody i posypać ziarnem słonecznika. Piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze około 35 minut. Chlebek powinie dobrze się wypiec również od spodu. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy chleb w środku jest już suchy.
Zostawić w tortownicy kilka minut, potem wyjąć i dostudzić na kratce kuchennej.











Przepis dodaję do akcji "Domowe pieczywo wypiekam sam!"

W akcji udział wzięły:

GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego 

DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny 

LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze 

DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek 

MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku 

RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc 

ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne 

MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny 


9 komentarzy:

  1. przepyszny chlebus :) Dziekuje za wspolne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. BARDZO LUBIĘ DOMOWE PIECZYWO, SAMA RÓWNIEŻ WYPIEKAM :)Było miło razem brać udział w wypiekaniu i do zobaczenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Edytko - piękny chlebek, cudownie porowaty. Uwielbiam pieczywo ze słonecznikiem, nadaje mu fantastyczny smak. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie wygląda twój chlebek, taki pulchny i wypieczony <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł na chlebek ziemniaczany. I ten szczypiorek, mmhhmm - to musi być dopiero smak :) Dzięki, że wzięłaś udział w akcji :* I zapraszam również za tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ze szczypiorkiem-świetny pomysł.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam domowy chlebek, coraz częściej się do niego przekonuje ;-)

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...