czwartek, 2 lutego 2017

Kakaowe naleśniki z mąki teff i tapioki



SKŁADNIKI – u mnie na 7 naleśników:
  • 0,5 szklanki mąki teff
  • 0,5 szklanki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko rozmiar M

DO PODANIA:
  • domowy mus z deserowych jabłek
  • posiekane orzechy włoskie

WYKONANIE:
Obie mąki, kakao i ksylitol wymieszać.


Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite jajko.


Całość dobrze roztrzepać miotełką.


Na rozgrzaną patelnię z nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron, usmażone odkładać na talerz.



Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać ciasto, ponieważ mąka opada na dół.
Podawać z musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują również bez dodatków.

Ciasto jest bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać, aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni.

Źródło przepisu klik.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...