SKŁADNIKI –
u mnie na 7 naleśników:
- 0,5 szklanki mąki teff
- 0,5 szklanki mąki z tapioki
- 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- 1 łyżka ksylitolu
- 1,5 szklanki domowego mleka kokosowego (można dać troszkę mniej)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 jajko rozmiar M
DO PODANIA:
- domowy mus z deserowych jabłek
- posiekane orzechy włoskie
WYKONANIE:
Obie mąki,
kakao i ksylitol wymieszać.
Dodać mleko, ekstrakt z wanilii i lekko ubite
jajko.
Całość dobrze roztrzepać miotełką.
Na rozgrzaną patelnię z
nieprzywieralną powłoką wylewać porcje ciasta i smażyć naleśniki z obu stron,
usmażone odkładać na talerz.
Przed każdorazowym wylaniem trzeba wymieszać
ciasto, ponieważ mąka opada na dół.
Podawać z
musem jabłkowym i posiekanymi orzechami. Jako, że są słodkie, doskonale smakują
również bez dodatków.
Ciasto jest
bardzo rzadkie i przy smażeniu trzeba je wyczuć. Z odwróceniem należy poczekać,
aż kruche brzegi same zaczną odchodzić od patelni.
Źródło przepisu klik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)
Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)