sobota, 13 grudnia 2014

Krem groszkowy z nutą mięty



Genialna, błyskawiczna zupa krem o pięknym wiosennym kolorze. Dzięki dodatkowi mięty nabiera szczególnej świeżości i oryginalnego smaku.


SKŁADNIKI na 2 porcje:
10 dag mrożonej startej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
20 dag mrożonego zielonego groszku
1 łyżka klarowanego masła
sól
biały pieprz
płaska łyżeczka suszonej mięty


WYKONANIE:
W rondlu rozgrzać masło, wrzucić zamrożoną włoszczyznę i groszek.
Smażyć mieszając aż się rozmrożą.
Dolać taką ilość wody, żeby warzywa były lekko przykryte, gotować pod przykryciem do miękkości.
Lekko przestudzić, dodać miętę i zmiksować.
Ponownie mocno podgrzać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Podać z paluszkami chlebowymi.








2 komentarze:

  1. Z miętą nie jadłam, ciekawe smaki , trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też jadłyśmy pierwszy raz, Dorotka zakochała się w jej smaku :)

      Usuń

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...