sobota, 6 grudnia 2014

Buchty cynamonowe z rozmarynem i pijaną gruszką



W zamrażarce na Wigilię czekają już pierogi z kapustą i grzybami oraz kapusta z grochem ugotowana według przepisu mojej babci i mamy. Pasztety również gotowe, podzielone i zamrożone. Dań do opisania sporo, ale że na jutro planuję wypiek piernika i pierniczków, nadal nie znajdę to czasu. Wobec tego na razie zapraszam na wypiek popełniony już jakiś czas temu - buchty z gruszkami gotowanymi w winie.
Inspirację do wykonania tych bułeczek znalazłam tutaj, zaś pomysł na ich zmodyfikowanie miałam przyjemność skonsultować z szefem kuchni Stefanem Birkiem, a przy jakiej okazji, napiszę o tym wkrótce :)



ROZCZYN:
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2/3 łyżki mąki
1/2 szklanki mleka
CIASTO:
50 dag mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 jajko
około 3/4 szklanki mleka
8 dag cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta kurkumy
gałązka świeżego rozmarynu
DO OBTACZANIA:
3 dag masła
1 łyżeczka cynamonu
DODATKOWO:
3 twarde gruszki
2 gałązki świeżego rozmarynu
16 g cukru wanilinowego
czerwone półsłodkie wino



WYKONANIE:


ROZCZYN:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z mąką i letnim mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
OWOCE:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, włożyć do rondelka, dodać cukier wanilinowy i gałązki rozmarynu, zalać taką ilością wina, żeby owoce były nim lekko przykryte.
Gotować na wolnym ogniu, aż gruszki zmiękną, ale pozostaną jędrne. Czas zależy od odmiany, ja użyłam odmiany pera rocha i gotowałam około 15 minut.
CIASTO:
Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, przyprawy i posiekane igiełki rozmarynu, wymieszać.
Dodać  wyrośnięty rozczyn i jajko, stopniowo dolewając letnie mleko mieszać łyżką aż składniki się połączą, następnie wyrobić dłońmi gładkie, elastyczne ciasto.
Przykryć je w misce ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blaszkę o wymiarach 20x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło stopić w małym rondelku i wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 9 równych części, uformować kulki, obtoczyć je w mieszance masła i cynamonu, i ułożyć w blaszce w równych odstępach.
Bułeczki lekko rozpłaszczyć, środek każdej naciąć głęboko nożem i w nacięcia wcisnąć po kawałku gruszki.
Blaszkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem (180 bez termoobiegu) przez około 25 minut.
Bułeczki nie są bardzo słodkie, więc po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.




















1 komentarz:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...