niedziela, 11 maja 2014

Wołowina na dziko z leśnymi grzybami





W książce Piotra Galińskiego "Taniec z garami" wypatrzyłam przepis na gulasz z dzika z leśnymi grzybami. Z braku dziczyzny przygotowałam go z kupionej dla kota wołowiny. Kot się nie obraził, bo zaraz odkupiłam mu chudsze i ładniejsze mięsko :)
Użyłam grzybów mrożonych, ale w sezonie jesiennym świeże byłyby w sam razik. Gdybym takowe miała, najpierw obsmażyłabym je na niewielkiej ilości oleju, a dopiero jak puściłyby sok, dodałabym masełko.
Wyszła mi spora porcja, czym się mocno nie zmartwiłam, bo mąż wcinał z apetytem, a drugiego dnia z zadowoleniem stwierdził, że gulasz jest jeszcze lepszy niż bezpośrednio po ugotowaniu.
Mięsko podałam z gotowanymi ziemniakami, konserwowym ogórkiem i surówką z marchewki (tylko marchew starta na średnich oczkach tarki, sól, szczypta cukru, olej i sok z cytryny - w sporej ilości). I jeszcze jedno - wiem, że to na talerzu nie wygląda pięknie, ale podbudowuje mnie, że gulasz z jelenia Karola Okrasy tez nie wyglądał imponująco, a mimo to pokazał go w swoim programie (a może tylko w moim telewizorze było tak kiepsko widać?)  :)


SKŁADNIKI:
1 kg wołowiny – u mnie rozbratel


MARYNATA:
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka wody
3 łyżki octu winnego
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna jałowca
mała cebula nabita dwoma goździkami
świeżo mielony pieprz


PONADTO:
2 łyżki oleju
50 dag pokrojonych grzybów leśnych – u mnie mrożone
3 łyżki masła klarowanego
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietanki kremówki
suszony tymianek
sól
świeżo mielony pieprz



WYKONANIE:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, umieścić w pojemniku, dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać, pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Grzyby wrzucić do rondelka i podgrzewać aż się rozmrożą, dodać masło, wymieszać i poddusić.
Mięso dokładnie osączyć z marynaty i mocno obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać podduszone grzyby, suszony tymianek i pieprz.
Dusić razem do miękkości mięsa, często mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą.
Na koniec dodać wino i kremówkę, doprawić do smaku solą i ewentualnie jeszcze pieprzem.
Podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką, np. z marchewki.








2 komentarze:

Przy komentarzu zostaw swoje imię, w odpowiedzi łatwiej będzie mi się do Ciebie zwracać :)

Podziel się fotką dania przygotowanego według mojego przepisu na adres e-mail edyta2204@gmail.com, a z przyjemnością zamieszczę ją w albumie na fb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...